24 Apr 2013

လွ်ပ္စစ္မီးေတြ မရွိပဲ ေရခဲေသတၱာ အျဖစ္ အသံုးျပဳတဲ့ နည္းပညာ

လွ်ပ္စစ္မီး မလိုတဲ့ ေျမအုိး ေရခဲ ေသတၱာ

လွ်ပ္စစ္မီးေတြ မရွိပဲ ေရခဲေသတၱာ အျဖစ္ အသံုးျပဳတဲ့ နည္းပညာကို ႏုိက္ဂ်ီးရီးယား ႏိုင္ငံသား အင္ဂ်င္နီယာ တဦးျဖစ္သူ မစၥတာ မုိဟာမက္ ဘာအက္ဘာက တီထြင္ ဆန္းသစ္ ခဲ့ပါတယ္။
အဂၤလိပ္လုိ The pot-in-pot refrigerator သို႔မဟုတ္ အာေရဗစ္ ဘာသာစကား အသံထြက္နဲ႔ ေျပာရရင္ zeer လုိ႔ ေခၚတဲ့ ေျမအုိး ၂ ခုကို သစ္သီး ၀လံေတြ ၾကာၾကာခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာ လုိ သံုးတဲ့ အသံုးအေဆာင္ တခုကို အိုးထိန္းသည္္ မိသားစုက ဆင္းသက္ခဲ့သူ မုိဟာမက္ ဘက္အက္ ဘာကက တီထြင္းဆန္းသစ္လုိက္လို႔ ဆုေတြ တေလွႀကီး ရခဲ့ပါတယ္။
၂၀၀၀ ခုႏွစ္က $75,000 Rolex Award for Enterprise ေခၚတဲ့ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၇၅၀၀၀ ပါ၀င္တဲ့ ဆုလည္း ရခဲ့ တယ္။ ၂၀၀၁ ခုႏွစ္မွာ ကမာၻ႔ Shell Award for Sustainable Development ဆုလည္း ရျပန္တယ္။
သမုိင္းေၾကာင္းကို ျပန္ေကာက္ ေျပာရရင္ သိပၸံပညာ မထြန္းကားခင္ ကတည္းက မပုပ္မသိုးတဲ့ နည္းပညာနဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ ေရွးအီဂ်စ္ ႏိုင္ငံက အေစာဆံုး ထြန္းကား ခဲ့တာပါ။
မာမီရုပ္ အေလာင္းေတြက အေတာ္ထင္ရွားတဲ့ သက္ေသလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ခရစ္မေပၚမီ ဘီစီ ၂၅၀၀ ေလာက္က အီဂ်စ္ႏုိင္ငံ Old Kingdom မွာတုန္းက အလားတူ ေရခရားေတြကို စားစရာ ေတြကို အေအးခံ အသံုးျပဳတဲ့ Zeer လုိ႔ ေခၚတဲ့ ပစၥည္းေတြ သံုးခဲ့ဖူးပါတယ္။
သမုိင္းပညာရွင္ တခ်ိဳ႕လည္း ဘီစီ ၃၀၀၀ ေလာက္က ေျမထည္ အသံုး အေဆာင္ေတြ ေဖာ္ထုတ္ေတြ႔ ရွိခဲ့ဖူးပါတယ္။ အေအးခံ သံုးတဲ့ ေျမထည္ ပစၥည္းေတြကို အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္ ႏိုင္ငံေတြမွာ အသံုးျပဳတဲ့ Ghara ( ဂါရာ)၊ Matki ( မတ္ကီ) တုိ႔လုိ ေျမထည္ ပစၥည္းေတြပါ။
ဒါေတြကို အေျခခံၿပီး ႏုိက္ဂ်ီးရီယား ႏုိင္ငံသား မုိဟာမက္ ဘာအက္ဘာက တီထြင္ဆန္း သစ္လုိက္တဲ့ ေျမအုိး ေရခဲေသတၱာ ျဖစ္ပါတယ္။
အသံုးျပဳပံုကေတာ့…
စဥ့္ရည္ မသုတ္ထားတဲ့ အရြယ္အနယ္ငယ္ ကြာျခားတဲ့ ေအာက္ေျခက အေပါက္ပါတဲ့ ေျမအုိး ၂ လံုးကို ပထမ ရွာေဖြရပါမယ္။ ၿပီးရင္ ေျမအုိး ေအာက္ေျခက အေပါက္ကို ရြႊံ႕နဲ႔ ပိတ္ထား ရပါမယ္။
ပထမ ေအာက္ခံ အုိးအႀကီးထဲကို ဒုတိယ အုိးေသး ထည့္လုိက္ရင္ အုိး ၂ လံုး ႏုတ္ခမ္း တညီတည္း ရွိသည္ အထိ ေျမအုိး အႀကီးထဲမွာ သဲအနည္းငယ္ ထည့္ရပါမယ္။ ၿပီးရင္ အုိး ၂ ခုအၾကားမွာ သဲကို ျဖည့္လိုက္ပါ။
အဲဒီသဲထဲ ကို ေရ လံုး၀ ထပ္ၿပီး မစုပ္ေတာ့တဲ့ အထိ ထည့္လုိက္ပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ အတြင္း အုိးေသး ထဲကို သစ္သီး၀လံေတြ ထည့္လိုက္ၿပီး အ၀ကို ေရစုိ အ၀တ္နဲ႔ အုပ္ထားလုိက္ပါ။
ဒါဆုိ ေျမအုိး ေရခဲ ေသတၱာရဲ႕ အစြမ္းကို သိရပါ ေတာ့မယ္။ အဲဒီ ေျမအုိး ေရခဲေသတၱာကို ေနရိပ္ၿပီး အေအးဓာတ္ရွိတဲ့ ေနရာ မွာထားရပါမယ္။ အဖံုး အုပ္ထားတဲ့ ေရစုိ၀တ္ကိုလည္း ေရအၿမဲ စို ေနေအာင္ ထားရပါမယ္။
၂ နာရီေက်ာ္ ၾကာၿပီ ဆုိတာနဲ႔ အတြင္းက အုိးေသးထဲမွာ ရွိတဲ့ အပူခ်ိန္ဟာ အျပင္အခန္း အပူခ်ိန္ထက္ ဖာရင္ဟိုက္ ၄၀ ေက်ာ္ ေလ်ာ့က်ၿပီး ေအးေနတာကို ေတြ႔ရပါမယ္။ ဒါက သဲအစုိ ကို အေငြ႔ ပ်ံၿပီး အပူဓာတ္ေတြ ေလွ်ာ့ခ်တဲ့ နည္းလမ္းကို အသံုးျပဳ ျခင္းလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
တီထြင္ဆန္းသစ္ လုိက္တဲ့ မုိဟာမက္ ဘာအက္ဘာကေတာ့ အသင့္ လုပ္ထားတဲ့ ေျမအုိး ေရခဲ ေသတၱာ ေလးေတြကို ေရာင္းစား လာတာ အခုထိ ပါပဲ။
၂၀၀၁ ခုႏွစ္တုန္းက တစံုကို ႏိုက္ဂ်ီးရီးယား ေငြေၾကး ၁၅၀ ႏိုက္ရာ ( အေမရိကန္ ၁ ေဒၚလာ) ေလာက္ပဲ ကုန္က်ၿပီး သူကေတာ့ ၁၈၀- ၂၀၀ ႏိုက္ရာေလာက္နဲ႔ ေရာင္းခ်ပါတယ္။ သူဟာ တႏွစ္ ကို ေျမအုိးေရခဲ ေသတၱာ ၃ ေသာင္းေလာက္ ေရာင္းခ် ေပးေနပါတယ္။
ဒီအေၾကာင္း အျပည့္အစံု ကိုလည္း ၀ီကီပီဒီယားမွာ ရွိတဲ့ Pot-in-pot refrigerator ဆုိတဲ့ အေၾကာင္း မွာ ေလ့လာ သိရွိႏိုင္ ပါတယ္။
လွ်ပ္စစ္မီး မလံုေလာက္ ေသးတဲ့ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ သစ္သီး၀လံ၊ စားစရာေတြကို ဒီနည္းနဲ႔ မပုပ္မ သိုးပဲ လတ္ဆတ္ေအာင္ ဖန္တီး အသံုးျပဳဖုိ႔ ေကာင္းမယ္ ထင္ပါတယ္။

အိမ့္သံစဥ္

ဧရာဝတီ




0 comments:

Post a Comment