7 May 2014

ေငြက်ပ္ (၁၈၄၂)သိန္းခန္႔ တန္ဖုိးရွိ လက္၀တ္ရတနာမ်ားႏွင့္ ေငြမ်ား ခိုးယူခံရသည့္အမႈအား ေဖာ္ထုတ္ ဖမ္းဆီးရမိ


ရန္ကုန္၊ ေမ ၇

၂၆.၃.၂၀၁၄ရက္ေန႔ ၂၄၀၀အခ်ိန္ခန္႔တြင္ စမ္းေခ်ာင္းၿမိဳ႕နယ္ေန
ရတနာကုန္သည္ ေဒၚႏြယ္ႏြယ္ဦးသည္ ေနအိမ္အေပၚထပ္တြင္ ရတနာပစၥည္းမ်ားကိုစစ္ေဆးၿပီး ခရီးေဆာင္အိတ္ (၂)လံုး အတြင္းထည့္၍ အိပ္ယာေဘးတြင္ထားကာ ညအိပ္ခဲ့ေၾကာင္း၊ ၂၇.၃.၂၀၁၄ရက္ေန႔ ၀၅၀၀အခ်ိန္ခန္႔တြင္ အိပ္ယာမွႏိုးစဥ္ ၎ခရီးေဆာင္အိတ္
(၂)လံုးမွာ ေပ်ာက္ဆံုးေနသျဖင့္ရွာေဖြရာ ေနအိမ္ေအာက္ထပ္ရွိ မီးဖိုခန္းအတြင္း၌ ရတနာပစၥည္းအခ်ိဳ႕အား ျပန္႔က်ဲေနသည္ကုိေတြ႕ရၿပီး စိန္၊ ေရႊ လက္၀တ္ရတနာပစၥည္း မ်ဳိးစံု တန္ဖုိးေငြက်ပ္(၁၈၄၂)သိန္းခန္႔ႏွင့္ ေငြက်ပ္(၃၅)သိန္း၊ စုစုေပါင္းတန္ဖုိး ေငြက်ပ္ (၁၈၇၇)သိန္းခန္႔တုိ႔မွာ ေပ်ာက္ဆံုးေနသည္ကုိ ေတြ႔ရွိခဲ့ရသျဖင့္ ခိုးယူသူကုိအေရးယူ
ေပးရန္တုိင္တန္းခ်က္အရ စမ္းေခ်ာင္း ၿမိဳ႕မရဲစခန္း(ပ)၁၄၇/၂၀၁၄၊
ပုဒ္မ ၃၈၀ျဖင့္ အမႈဖြင့္လွစ္ၿပီး ခိုးမႈက်ဴးလြန္သူကုိ ဖမ္းဆီးရမိေရး စံုစမ္းေဖာ္ထုတ္ခဲ့ပါသည္။

အမႈႏွင့္ပတ္သက္၍ ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီးရဲတပ္ဖြဲ႕မွဴးရံုး၊အကူတပ္ဖြဲ႕ခြဲ၊ အုပ္ခ်ဳပ္မႈတပ္ခြဲ၊ မႈခင္းအကူ ဌာနစုမွတပ္ဖြဲ႕၀င္မ်ားက စံုစမ္းေဆာင္ရြက္
ခဲ့ရာ ၂၃.၄.၂၀၁၄ ရက္ေန႔တြင္ ပန္းဘဲတန္းၿမိဳ႕နယ္၊ မဟာဗႏၶဳလလမ္းရွိေရႊဆုိင္တစ္ဆုိင္သုိ႔ မသကၤာဖြယ္အမ်ဳိးသမီး(၂)ဦးမွ စိန္လက္ေကာက္
(၂)ကြင္း လာေရာက္ေရာင္းခ်သြားေၾကာင္းသတင္းရရွိသျဖင့္ စံုစမ္း
စိစစ္ခဲ့ရာ ၎ပစၥည္းမ်ားမွာ အမႈမွေပ်ာက္ဆံုး သြားေသာပစၥည္းမ်ား
ျဖစ္ေၾကာင္း စိစစ္ေတြ႕ရွိရ၍ ေစာင့္ၾကည့္စံုစမ္းခဲ့ရာ ၂၉.၄.၂၀၁၄ရက္ေန႔တြင္ ၎အမ်ဳိးသမီး(၂)ဦးမွ အဆိုပါဆုိင္သုိ႔ထပ္မံေရာက္ရွိ
လာၿပီး အမႈမွေပ်ာက္ဆံုးသြားေသာေရႊထည္ပစၥည္း မ်ားကုိေရာင္းခ်
ေနစဥ္ ဖမ္းဆီးရမိခဲ့ၿပီးစစ္ေဆးရာမွ ဆိပ္ႀကီးခေနာင္တုိၿမိဳ႕နယ္ေန မျမင့္ျမင့္စန္း(ခ)ဥမၼာ၊ (၄၂)ႏွစ္၊ (ဘ)ဦးျမ၀ုိင္းႏွင့္ မျမင့္ျမင့္ေထြး၊
(၃၃)ႏွစ္၊ (ဘ)ဦးျမ၀ုိင္းတုိ႔ညီအစ္မ(၂)ဦးျဖစ္ေၾကာင္းသိရွိရပါသည္။

ဖမ္းဆီးရမိေသာ မျမင့္ျမင့္စန္း(ခ)ဥမၼာႏွင့္ မျမင့္ျမင့္ေထြးတုိ႔(၂)ဦး
အားစစ္ေဆးရာ ၎တုိ႔၏ညီမျဖစ္သူ မစုိးယုေမာ္၊(၂၈)ႏွစ္၊(ဘ)ဦးျမ၀ုိင္းႏွင့္ ၎၏ခင္ပြန္း ေဂါက္သီး(ခ)ျပည့္ၿဖိဳးေအာင္၊ (၂၇)ႏွစ္၊(ဘ)ဦးမာတင္၊ ေလးေထာင့္ကန္စံျပေက်းရြာ၊ ဒဂံုၿမိဳ႕သစ္
(ေတာင္ပုိင္း)ၿမိဳ႕နယ္ေနသူမွ လက္၀တ္ရတနာပစၥည္းအခ်ဳိ႕ကုိေရာင္းခ်ခုိင္းသျဖင့္ ၁၅.၄.၂၀၁၄ရက္ေန႔တြင္(၁)ႀကိမ္၊ ၂၁.၄.၂၀၁၄ ရက္ေန႔တြင္(၁)ႀကိမ္၊၂၃.၄.၂၀၁၄ရက္ေန႔တြင္(၁)ႀကိမ္ ပန္းဘဲတန္း
ၿမိဳ႕နယ္၊ မဟာဗႏၶဳလလမ္းရွိ ေရႊဆုိင္မ်ားတြင္ေရာင္းခ်ေပးခဲ့ေၾကာင္း၊ ၂၉.၄.၂၀၁၄ ရက္ေန႔တြင္ပန္းဘဲတန္းၿမိဳ႕နယ္၊ မဟာဗႏၶဳလလမ္းရွိေရႊဆုိင္တစ္ဆုိင္သုိ႔ ထပ္မံလာေရာက္ ေရာင္းခ်ေနစဥ္ ဖမ္းဆီးခံခဲ့ရျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေပၚေပါက္ခဲ့ပါသည္။

ေပၚေပါက္ခ်က္အရ ဆိပ္ႀကီးခေနာင္တုိၿမိဳ႕နယ္ရွိ မစုိးယုေမာ္၏
ေနအိမ္သုိ႔ ၀င္ေရာက္ရွာေဖြခဲ့ရာ အမႈမွ ေပ်ာက္ဆံုးသြားေသာ စိန္ထည္ပစၥည္းမ်ားအနက္ အခ်ဳိ႕ကုိ ထပ္မံေတြ႕ရွိသိမ္းဆည္းရမိခဲ့ၿပီး ခင္ပြန္းျဖစ္သူ ေဂါက္သီး(ခ)ျပည့္ၿဖိဳးေအာင္မွ ခိုးယူလာၿပီးေပးအပ္
ထားေသာပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္းေပၚေပါက္ခဲ့ပါသည္။

အမႈမွျပစ္မႈက်ဴးလြန္သူ ေဂါက္သီး(ခ)ျပည့္ၿဖိဳးေအာင္ကုိဖမ္းဆီးရမိေရး စံုစမ္းေဆာင္ရြက္ခဲ့ရာ ၁.၅.၂၀၁၄ ရက္ေန႔တြင္ ဒဂံုၿမိဳ႕သစ္(ေတာင္ပုိင္း)ၿမိဳ႕နယ္၊ ေလးေထာင့္ကန္စံျပေက်းရြာရွိ ၎၏ေနအိမ္မွ ဖမ္းဆီးရမိခဲ့သျဖင့္စစ္ေဆးရာ၎မွာခိုးမႈျဖင့္ေထာင္က်ေနစဥ္
ေထာင္အတြင္း၌ခင္မင္ရင္းႏွီးခဲ့သူ ေစာမင္းဟန္ႏွင့္အတူ ရဲဘက္စခန္းမွထြက္ေျပးလာခဲ့ၿပီး၂၇.၃.၂၀၁၄ရက္ေန႔ ၀၁၀၀အခ်ိန္
ခန္႔တြင္ အခင္းျဖစ္ေနအိမ္သုိ႔ ၀င္ေရာက္၍ ခရီးေဆာင္အိတ္အတြင္းမွ ေငြႏွင့္ရတနာပစၥည္းမ်ားကုိခုိးယူခဲ့ၾကေၾကာင္း၊ ေငြက်ပ္(၂၅)သိန္း
ကုိ ေစာမင္းဟန္မွယူေဆာင္သြားေၾကာင္းႏွင့္ က်န္ေငြ ႏွင့္ရတနာပစၥည္းမ်ားကုိ ၎မွယူေဆာင္ခဲ့ၿပီး ပစၥည္းအခ်ဳိ႕အား ဇနီးျဖစ္သူ မစုိးယုေမာ္ထံေပးအပ္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေပၚေပါက္ခဲ့ပါသည္။

ေပၚေပါက္ခ်က္အရ ေဂါက္သီး(ခ)ျပည့္ၿဖိဳးေအာင္၊ မစိုးယုေမာ္၊ မျမင့္ျမင့္စန္း(ခ)ဥမၼာႏွင့္ မျမင့္ျမင့္ေထြးတုိ႔(၄)ဦးထံရွိ အမႈမွ
ပါဆံုးသြားေသာ ရတနာပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ၎တုိ႔ေရာင္းခ်ထားသည့္ ရတနာပစၥည္းမ်ားကုိ စိစစ္သိမ္းဆည္းခဲ့ရာ အမႈမွေပ်ာက္ဆံုးသြားေသာ စိန္ထည္ပစၥည္း(၁၅၂)မ်ဳိးကုိ ပံုစံမပ်က္ ျပန္လည္သိမ္းဆည္းရမိခဲ့ၿပီး ျပစ္မႈက်ဴးလြန္ရာတြင္အတူပါ၀င္သူ ေစာမင္းဟန္အား
ဖမ္းဆီးရမိေရး ဆက္လက္စံုစမ္းေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိေၾကာင္း
သိရွိရပါသည္။

အမႈမွဖမ္းဆီးရမိသူ ေဂါက္သီး(ခ)ျပည့္ၿဖိဳးေအာင္အား အျခားခိုးမႈ
မ်ားက်ဴးလြန္ထားျခင္းရွိ/မရွိ ဆက္လက္စစ္ေဆးရာ ၎သည္၂၀၁၄ ခုႏွစ္၊ မတ္လအတြင္းက ညအခ်ိန္မ်ားတြင္ စမ္းေခ်ာင္းၿမိဳ႕နယ္ရွိ ေနအိမ္တစ္အိမ္အတြင္းသုိ႔၀င္ေရာက္၍ ေရႊလက္စြပ္
အေသး(၂)ကြင္း၊ လႈိင္ၿမိဳ႕နယ္အတြင္းရွိ ေနအိမ္တစ္အိမ္အတြင္းသုိ႔၀င္ေရာက္၍ ေရႊဆြဲႀကိဳး(၁)ကံုးႏွင့္ ဆြဲျပား(၁)ခု၊ လႈိင္ၿမိဳ႕နယ္
အတြင္းရွိ ေနအိမ္တစ္အိမ္အတြင္းမွပင္ ေရႊလက္စြပ္(၂)ကြင္း၊ ပုလဲ(၁)လံုးတုိ႔အားခိုးယူခဲ့ေၾကာင္း ထပ္မံေပၚေပါက္ခဲ့သျဖင့္ သက္ဆုိင္ရာရဲစခန္းမ်ားတြင္ အမႈမ်ားဖြင့္လွစ္ကာ ဆက္လက္
အေရးယူေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သတင္းရရွိပါသည္။

Yangon Police


ဆားဝက္ျခံေၾကာင့္ စိတ္ညစ္ေနသူမ်ားအတြက္



၁။ – သြားတိုက္ေဆးကိုခပ္ပါးပါးလိမ္းပါ။နာရီ၀က္ခန္ ့ၾကာလွ်င္ ေရေဆးျပစ္ပါ။ျပီးလွ်င္ facial form နွင့္မ်က္နွာသစ္ပါ။ သြားတိုက္ေဆးနွင့္ ဆက္း၀က္ျခံဓါတ္ျပဳကာ အေပၚပိုင္း တစ္၀က္သာ ထြက္ သြားသျဖင့္ တစ္ပတ္နွစ္ၾကိမ့္ခန္ ့ အပတ္တိုင္းျပဳလုပ္သင့္သည္။

၂။ – ေရေႏြးျဖင့္မ်က္နွာသစ္ပါ။ေရွာက္သီးကို ခြက္ထဲညွစ္ျပီး ဆားနည္းနည္းထည့္ကာ ေမႊပါ။ ၂၀မိနစ္ခန္ ့လိမ္း ထား ပါ။ ျပီးလွ်င္ေရေႏြးျဖင့္မ်က္နွာျပန္သစ္ပါ။

၃။ -ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခြံပါးကို ခႊာျပစ္ပါ။ အနွစ္ကိုေျခကာ လိမ္းျပီးအိပ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဧ။္ ပိုးေသေစေသာအာနိသင္ေၾကာင့္ ဆား၀က္ျခံျဖစ္ေစေသာ ဘက္တီးရီးယားမ်ားေသသြားျခင္းေၾကာင့္ ဆား ၀က္ျခံ မ်ားေလ်ာ့ပါးလာလိမ့္မည္။

၄။ – သံပုရာေရနွင့္ သစ္ၾကံပိုးမႈန္ ့ဆတူေရာပါ။ ညအိပ္ရာ၀င္လိမ္းျပီး မနက္မွသာ ေရျဖင့္ေဆးျပစ္ပါ။

၅။ – ဆန္ကို ႏြားနို ့ထဲတြင္ ၅နာရီခန္ ့စိမ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အနွစ္ျဖစ္သြားသည္အထိ ၾကိတ္ေျချပစ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၀က္ျခံရွိေသာေနရာမ်ားကို ဆပ္ျပာတိုက္သကဲ့သို ့ ဆန္နွစ္ျဖင့္ ခပ္ၾကာၾကာ ပြတ္ တိုက္ပါ။

၆။ – ပ်ားရည္ကို ၁၅မိနစ္ခန္ ့လိမ္းထားပါ။ျပီးလွ်င္ေရေဆးျပစ္ပါ။

>>>>ဘယ္ေသာအခါမွ ကုတ္ျခင္း၊ဆိတ္ျခင္း၊ညႇစ္ျခင္းမျပဳလုပ္ပါနွင့္။ ဆား၀က္ျခံကိုပိုဆိုးေစနိုင္သလို ၊အနာအျဖစ္သို ့ေရာက္သြားေစနိုင္သည္။ နွာေခါင္းကိုလည္း ဒဏ္ျဖစ္ခါ ပံုပန္း သ႑ာန္ ပ်က္ေစ သည္။ထို ့ျပင္ မျမင္နိုင္ေသာပိုးမႊားမ်ားေၾကာင့္ မေမွ်ာ့္လင့္ေသာ အရာမ်ားကို ဆိုး၀ါးစြာျဖစ္ေစနိုင္သည္။

Health Update Journal


ေခ်ာင္းသာကမ္းေျခတြင္ ေရကစားေနသူမ်ား အၾကား Speed Boat ေမာင္းႏွင္မႈေၾကာင္႔ အႏၱရာယ္ရွိ





"ဥပေဒထက္တြင္ မည္သူရွိသနည္း"

ေခ်ာင္းသာကမ္းေျခတြင္ Speed Boat မ်ားေျပးဆြဲခဲ႔ႀကသည္မွာႏွစ္ႏွစ္
ခန္႔ရွိပါျပီ။ ပထမ sunlight ဒုတိယ Banana ထို႔ေနာက္တြင္ Hotel Zone ထို႔ေနာက္ ပုဂၢလိကႏွစ္ဦးလက္ရွိလုပ္ပိုင္ခြင့္ရႀက၏။

ကမ္းေျခေရကူးဧရိယာအတြင္းေျပးဆြဲျခင္း ေက်ာက္ခ်ရပ္နားျခင္းမျပဳႀကရန္
ေတြရွိပါက ဒဏ္ေငြ 30000 ခ်မွတ္ရန္ ေခ်ာင္းသာကမ္းေျခစည္း
ကမ္းထိမ္းသိမ္းေရးအဖြဲ႔မွဥပေဒစည္းကမ္းခ်မွတ္ထားေႀကာင္းသိရပါသည္။

"ေရကူးတဲ႔ေနရာေတြမွာေက်ာက္ခ်ထားေတာ့ ေက်ာက္ဆူးနဲ႔ခလုပ္တိုက္ျပီး
ေျခေထာက္ကြဲတဲ႔ ဧည့္သည္ေတြရွိတယ္ဗ် ေရကူးေနတဲ႔သူေတြႀကားထဲျဖတ္ေမာင္း ပြတ္မိလို႔ ရဲစခန္းတိုင္သြားတာေတြလဲေတြ႔ရပါတယ္"ဟုေဒသခံတစ္ဦးမွေျပာျပပါသည္။"

မႏွစ္ကဆို Lai Lai ေရွ႕မွာ Speed boat တစ္စီးေမာင္းေနရင္းနဲ႔မီး ထေလာင္တယ္. New Chaung Tha ေရွ႕မွာ တစ္ခါ ေမွာက္ခုံေမွာက္သြားတယ္။

ဒီႏွစ္လဲငါးဖမ္းေလွကိုဝင္တိုက္ လုိ႔ဧည့္သည္ႏွစ္ဦး ဒဏ္ရာရတယ္ "
ဟု Hotel ဝန္ထမ္းတစ္ဦးမွေျပာျပပါသည္။

"စီးေနတဲ႔ ေကာင္မေလးေတြကေႀကာက္လို႔ ေအာ္ရင္သူတို႔ကပိုေမာင္းျပတယ္
ေကြ႔ဝိုက္ ယိမ္းထိုးျပီးေမာင္းတယ္။ တစ္စုံတစ္ခု အႏၷရာယ္ျဖစ္လာခဲ႔ရင္
ဘယ္သူရွင္းမလဲ ရွင္းတယ္ထားဦး ကိုယ္ေတြကေရကူးေနရျပီ"ဟု
ေခ်ာင္းသာသို႔ လာေရာက္လည္ပတ္ေသာ ရန္ကုန္ေျမာက္ဥကၠလာ မွကိုေက်ာ္သူ မွေျပာျပပါသည္။

စည္းကမ္းမလိုက္နာေသာ Boat မ်ားအား အစပိုင္းတြင္ အုပ္ခ်ဳပ္ေရးအဖြဲ႔မွအေရးယူမွဳမ်ားရွိခဲ႔ေသာ္လဲ ေနာက္ပိုင္းတြင္ မသိက်ိဳးကြ်န္ျပဳေနခဲ႔ေႀကာင္းလဲသိရပါသည္။

" စည္းကမ္းေဖါက္လို႔ ဒဏ္တပ္ခံရျပီဆို sunlight
လူႀကီးလမ္းေႀကာင္းရွိလို႔ boat လိုျပီဆို sunlight "ဟု sunlightboat မွဝန္ထမ္းတစ္ဦးမွလဲ သူတု႔ိ၏ ခံစားခ်က္ကိုေျပာျပပါသည္။

ေလွဆိပ္သီးသန္႔ သတ္မွတ္ေပးရန္ကို ဧည့္သည္မ်ားမွအ
လိုရွိေႀကာင္းကိုလည္းႀကားသိရပါသည္။

ေခ်ာင္းသာေက်းရြာအုပ္ခ်ဳပ္မူးမွ "စည္းကမ္းမဲ႔ တဲ႔ boat ေတြကို
ေျပာလို႔မရရင္ လုပ္ငန္းလိုင္စင္ ျပန္ျပီးရုပ္သိမ္းရလိမ္႔မယ္" ဟုေျပာဆိုခဲ႔ေသာ္လည္း ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် စည္းကမ္းေဖါက္ဖ်က္ေနေသာ Speed Boat မ်ား ေတြ႔ေနရပါသည္။

အဆိုပါ Boat လုပ္ငန္းပိုင္ရွင္မ်ားသည္ ယခင္စစ္အစိုးရလက္ထက္မွ အာဏာပါဝါရွိခဲ႔သူမ်ားႏွင့္နီးစပ္မွဳရွိေႀကာင္းကိုလည္းသိရွိရပါသည္။ထို႔ေႀကာင့္ အပန္းေျဖဧည့္သည္မ်ား အသက္အႏၷရာယ္ကင္းရွင္းရန္စည္းကမ္းမဲ႔ Speed Boat မ်ားအား Hotel လုပ္ငန္းရွင္မ်ားႏွင့္ ကမ္းေျခစည္းထိမ္းအဖြဲ႔မွ  တင္းႀကပ္စြာအေရးယူေဆာင္ရြက္ရန္လိုအပ္ေနျပီျဖစ္ေႀကာင္းတင္ျပလိုက္ရပါသည္။

ေခ်ာင္းသာကမ္းေျခ သတင္းဌာန


လန္ဒန္ ပရိသတ္ကို မွင္သက္ သြားေစတဲ့ မုိင္ေလဆိုင္းရပ္စ္

လန္ဒန္ေဖ်ာ္ေျဖပြဲက မုိင္ေလဆုိင္းရပ္စ္၊ ဓာတ္ပံု- ေမးလ္ အြန္လိုင္း  
 
အေဖာ္အခြ်တ္ေတြနဲ႔ နာမည္ႀကီးလာတဲ့ မုိင္ေလဆိုင္းရပ္စ္ဟာ အဂၤါေန႔က လန္ဒန္ ႐ႈိးပြဲ ပထမညမွာ မွင္သက္ သြား ေစခဲ့ပါတယ္။ 

The O2 arena က သူ႔ရဲ႕ ဖြင့္ပြဲညမွာပဲ မုိင္ေလဟာ ေဒၚလာေတြနဲ႔ ခ်ဳပ္ထားတဲ့ ၀တ္စံုကိုလည္း ၀တ္ဆင္ၿပီး ထူးထူး ျခားျခား တင္ဆက္ေဖ်ာ္ေျဖမႈလည္း အပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ 

က်န္းမာေရး သိပ္မေကာင္းျဖစ္ေနရာက နလန္ထလာတဲ့ မုိင္ေလဟာ ေရေသာက္ၿပီး စင္ျမင့္ေပၚကေန ပရိသတ္ထဲကို ေထြးထုတ္ကာ လိင္တူခ်င္း ခ်စ္သူအဖြဲ႔၀င္ေတြကို နမ္းၾကဖုိ႔ ပရိသတ္ကို ေတာင္းဆုိ ပါေသး တယ္တဲ့။ 

ၿပီးေတာ့ သူက ငါ တုိ႔ အားလံုး ေသာက္ၾကမယ္၊ မူးၾကမယ္လို႔ ပါ ဆုိပါသတဲ့။ လန္ဒန္ေရာက္ေနတဲ့ မုိင္ေလဟာ ယာဥ္ေၾကာပိတ္ဆုိ႔မႈကို ေက်ာ္လႊားတဲ့အေနနဲ႔ O2 သိမ္းျမစ္ထဲကေန ေလွစီးလာခဲ့ တာျဖစ္ပါသတဲ့။ 

မုိင္ေလရဲ႕ အေ၀ဖန္ခံရေလ့ရွိတဲ့ ေဖာ္ခြ်တ္တင္ဆက္မႈေတြကေတာ့ လန္ဒန္ကို တုန္လႈပ္ေစခဲ့ျပန္တယ္လို႔ ပရိသတ္ တဦးကလည္း မွတ္ခ်က္ေပးခဲ့ပါတယ္။ 



မုိင္ေလဆုိင္းရပ္စ္ရဲ႕ လန္ဒန္မွာ ဘယ္လို ေဖ်ာ္ေျဖတင္ဆက္ သြားသလဲဆုိတဲ့ ဓာတ္ပံုမွတ္တမ္းေတြကို Mail Online က ေန ျပန္လည္ ကူးယူေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ 














အိမ့္သံစဥ္ ~

ဧရာဝတီ

ဘူးသီးေၾကာ္ ပူပူေလး (ဘူးသီးေၾကာ္နည္း)

ButhiKyaw_Fried_Calabash



ဘူးသီးေၾကာ္ ပူပူေလးသံုးေဆာင္ ၾကပါအုန္းေနာ္။ လုပ္နည္းကေတာ႔ လြယ္ပါတယ္။ ႏွစ္သစ္ကူးေန႔က အိမ္မွာ မိသားစုနဲ႔ အတူ အကင္ေတြ အေၾကာ္ေတြ အစံုလုပ္စားျဖစ္တယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ဘူးသီး – တစိတ္  (၃လက္မ အရွည္မ်ား လွီးေပးပါ)
  • ေရႊလိပ္စာ အေၾကာ္မွုန္႔ – ၁၅၀ ဂရမ္ (သို႔) ဂ်ဳံမွုန္႔ – ရ၀ ဂရမ္ +ေကာက္ညွင္းမွုန္႔ – ၄၅ ဂရမ္ + ဆန္မွုန္႔ – ၃၅ ဂရမ္
  • ဆိုဒါ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
  • ေရ – ၁ခြက္ (၂၀၀ မီလီလီတာ)
  • ဆလက္ရြက္ – စည္း၀က္ (ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ)

Bu_Thi_Kyaw

ေဆာ႔တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • မန္းက်ည္ရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း (မန္းက်ည္သီးမ်ားကို ေရျဖင္႔ စိမ္ထားေပးပါ)
  • ငရုတ္သီးေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ငရုတ္သီးပြနီ ၅ေတာင္႔ကို ေရအနည္းျဖင္႔ ေရာၾကိတ္ေပးပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)
  • နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
  • သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ေၾကာ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ေဇာက္ခြက္ တစ္ခုထဲတြင္ ေရႊလိပ္ျပာ အေၾကာ္မွုန္႔(၁၅၀ ဂရမ္)၊ ဆုိဒါ နွင္႔ ေရ(၁ခြက္)
 ၂၀၀မီလီလီတာနဲ႔ ခပ္ ပ်စ္ပ်စ္ေလး သမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ။

Bu_Thi_Kyaw1

၂။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ား ထည္႔ျပီ ဆီပူသည္အထိ တည္ထားပါ။

၃။ ဆီပူလာလွ်င္ ဗူးသီးမ်ားကို မုန္႔ႏွစ္ခြက္ထဲ ႏွစ္ျပီ ဒယ္ထဲ တစ္ခုျခင္းဆီ ျဖည္းျဖည္းျခင္း ထည္႔ေပးကာ ဗူးသီးမ်ား ေရႊအုိေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။

Bu_Thi_Kyaw2

၄။ ဗူးသီးမ်ား ရလွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ကာ ဆီစစ္ထားပါ။

Bu_Thi_Kyaw3

၅။ အခ်ဥ္ရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္တဲ႔ (မန္က်ဥ္းရည္၊ ငရုတ္သီးေဆာ႔၊ ဆား၊ သၾကား၊ နံနံပင္) တုိ႔ကုိ ခပ္က်ဲက်ဲေလး ေဖ်ာ္ေပးပါ။

Bu_Thi_Kyaw4

၆။ ထုိ႔ေနာက္ ပန္းကန္ထဲတြင္ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ဆလတ္ရြက္၊ အခ်ဥ္ရည္ တို႔ျဖင္႔ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ…၏

ButhiKyaw_Fried_Calabash

http://www.wutyeefoodhouse.com


ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါး (သို႔) ျမိတ္မုန္႔တီ ခ်က္နည္း



ျမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္လုိ ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါးက နံမည္မၾကီးေပမယ္႔ စားလုိ႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ဒီခ်က္နည္းနဲ႔ ခ်က္ပံုအဆင္႔အဆင္႔ကို ၀တ္ရည္အေဒၚ ကိုယ္တုိင္ခ်က္ထားတာေတြပါ။

 ျမိတ္မုန္႔တီမွာ ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ မတူပဲ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔၊ ေရႊၾကည္မွုန္႔တုိ႔ မသံုးပါဘူး။ ဒါေပမယ္႔ မုန္႔ဟင္းခါးၾကိဳက္သူတုိင္းလည္း ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါးကို ၾကိဳက္ၾကမွာပါ။ ဒါေၾကာင္႔ ၀တ္ရည္အေဒၚခ်က္နည္းေလးကို ျပန္မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္..

ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါးအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၁ပိသာ

၂။ ငါးၾကင္း – ၄၀ က်ပ္သား (ငံျပာရည္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ စပါးလင္ ေရနည္းနည္းျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီ အသားထြင္ထားေပးပါ)

၃။ ငေပ်ာအူ – ၁ပင္ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)

မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ငေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။




၄။ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)



၅။ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အေၾကာ္

ဆီသပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၃၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၃ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – ၁၀က်ပ္သား
၆။ ငရုတ္ပြနီ – ၅ေထာင္႔ (ေထာင္းျပီ ၾကိတ္ထားကာ ငရုတ္သီးနွစ္ယူပါ)
ရ။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း အေမာက္
၉။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)

ျပင္ဆင္နည္း

၁။ ငါးၾကင္းကို ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ စပါးလင္(၁ပင္)ကို ခ်ည္ျပီ ျပဳတ္ေပးထားပါ။

၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးၾကင္းကို အသားႏြင္းေပးပါ။

၃။ ရလာေသာ ငါးၾကင္းအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီမွ ေရျဖင္႔က်င္ကာ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသပ္ေပးပါ။



၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးအနွစ္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)စာ ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။



မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္

၄။ ငါးဆီသပ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (အကြင္းလွီးထားေသာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား၊ ငါးဆီသပ္၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးေထာင္းရည္မ်ား၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။



၅။ ငေပ်ာအူထဲ အခ်ဳိအရသာမ်ား စိမ္႔၀င္သြားရန္ အနည္းငယ္ တည္ထားေပးပါ။

၆။ ငေပ်ာအူ ႏြမ္းသြားပါမွ ေရေႏြး(ရလီတာ)ကို ထည္႔ပါ။

၇။ ျပီလွ်င္ ျပန္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။

၈။ က်က္ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။



၉။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အေၾကာ္မ်ား ထည္႔၍ တည္႔ခင္းသံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..


 
Wutyee Food House
 

ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္နည္း

MawLaMyaing_Mote_HinKar7

သၾကၤန္ အၾကိဳေန႔အတြက္ ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါးပါ။ ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါးက ဆီနည္းနည္း၊ ဟင္းရည္ ခပ္က်ဲက်ဲနဲ႔မုိ႔ ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ေတာ႔ မတူေပမယ္႔ တမ်ဳိး စားလုိ႔ ေကာင္းပါတယ္။ ထူးထူးျခားျခား ငါးျပဳတ္ရည္ထဲ ထန္းညက္ခဲ ထည္႔ျပီ ျပဳတ္ရတာပါ။ ဒီခ်က္နည္းကို ေပးတဲ႔ အန္တီေအးမြန္ကိုလည္း အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ေမာ္လျမိဳင္မုန္႔ဟင္းခါးကို တူတူ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…

ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါးအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၄၀က်ပ္သား

၂။ ငါးခူ – ၃၀ က်ပ္သား (ငါးခူကို ထန္းညက္ ၃ခဲ၊ ငါးငံျပာရည္၊ ဆား၊ စပါးလင္တုိ႔ျဖင္႔ ျပဳတ္ရမည္)


၃။ ငေပ်ာအူ – ၁ပင္ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)

မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ငေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။

၄။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ – ၁၀၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
၅။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)

၆။ နံနံပင္၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ရ။ ပဲေၾကာ္ – ၁၀ခု
၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ – ၁ခြက္ (ၾကက္သြန္ျဖဴ ၆မႊာကို ေထာင္းျပီ ဆီသပ္ေပးပါ)

MawLaMyaing_Mote_HinKar3 MawLaMyaing_Mote_HinKar2

ဆီသပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၁ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
၆။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ရ။ ငရုတ္သီး(အေရာင္တင္)မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

ျပင္ဆင္နည္း

၁။ ဒယ္အုိးထဲ စပါးလင္(၂ပင္)ကို ထုခ်ည္ျပီ ခင္းေပးပါ။ ျပီမွ ငါးခူ၊ ထန္းညက္ အညွိ(၃ခဲ)၊ ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ေရ(ငါးျမဳပ္ရုံ) ထည္႔ကာ ငါးက်က္သည္အထိ ျပဳတ္ေပးထားပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။

MawLaMyaing_Mote_HinKar

၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးခူကို အသားႏြင္းေပးပါ။

၃။ ရလာေသာ ငါးခူအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီမွ ေရျဖင္႔က်င္ကာ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။

ငါးဆီသပ္ ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသပ္ေပးပါ။

၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။

MawLaMyaing_Mote_HinKar1

မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္

၄။ ငါးဆီသပ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (အကြင္းလွီးထားေသာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား၊ ငါးဆီသပ္၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးေထာင္းရည္မ်ား၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၅။ ငေပ်ာအူထဲ အခ်ဳိအရသာမ်ား စိမ္႔၀င္သြားရန္ အနည္းငယ္ တည္ထားေပးပါ။

MawLaMyaing_Mote_HinKar4

၆။ ငေပ်ာအူ ႏြမ္းသြားပါမွ ေရေႏြး(၃လီတာ)ကို ထည္႔ပါ။

ရ။ ျပီလွ်င္ ေရျဖင္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။

၈။ ျပန္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။

၉။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ပြလာမွ ခ်ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။

MawLaMyaing_Mote_HinKar5

၁၀။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားျပီ အရသာအေနေတာ္လွ်င္ ရပါျပီ။

၁၁။ ပန္းကန္ထဲ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ပဲကပ္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထည္႔၍ အေပၚမွ
ငါးဟင္းရည္ ေလာင္းထည္႔ကာ အရသာရွိစြာ တည္႔ခင္းသံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..

MawLaMyaing_Mote_HinKar6
MawLaMyaing_Mote_HinKar7

 

(အိုးဘဲဥ) ေခၚ ရန္ကုန္ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္နည္း (အိုးဘဲဥ)




မုန္႔ဟင္းခါးကို ျမန္မာလူမ်ဳိးတုိင္း မနက္စာအျဖစ္ အလြန္မွ ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးကို ဆုိင္ေတြမွာ ၀ယ္စားတာမ်ားေပမယ္႔ အိမ္မွာ ကိုယ္တုိင္လုပ္စားခ်င္သူမ်ားအတြက္ အထူးရည္ရြယ္ထားပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးထဲမွာမွ အိုးဘဲဥ မုန္႔ဟင္းခါးမွ ၀တ္ရည္က ၾကိဳက္တာ။

 ဒါေပမယ္႔ ၀တ္ရည္ အရင္က မုန္႔ဟင္းခါး တစ္ခါမွ ကိုယ္တုိင္မခ်က္ဖူးဘူး၊ အေဒၚတုိ႔၊ အေမတုိ႔ ခ်က္တာေတြပဲ ကပ္စားေနတာ။ ဒီေန႔ေတာ႔ ကိုယ္တုိင္ ခ်က္စားခ်င္တယ္၊ ျမန္မာရုိးရာဓေလ႔ျဖစ္တဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးေတာင္ မခ်က္ဖူးရင္ မေကာင္းဖူးရယ္လုိ႔ ေတြးမိတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ စခ်က္တဲ႔အေနနဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါး ၁ပိသာစာ တအိမ္သားလံုး စားလို႔ရေအာင္ ခ်က္ျဖစ္သြားတယ္။ အေဒၚေပးတဲ႔နည္းအတုိင္း ခ်က္လုိက္တဲ႔ အရသာက တကယ္ဂြတ္ရွယ္ပဲ၊ အိမ္သားေတြလည္း အရမ္းအားေပးၾကတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ခ်က္နည္း အဆင္႔ဆင္႔ကို
ပံုနွင္႔တကြ ေဖာ္ထားထားေပးလိုက္ပါတယ္…

ရန္ကုန္ မုန္႔ဟင္းခါးအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၁ပိသာ



၂။ ငါးခူး – ၄၀ က်ပ္သား (ငံျပာရည္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ စပါးလင္ ေရနည္းနည္းျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီ အသားထြင္ထားေပးပါ)


၃။ ငေပ်ာအူ – ၁အူ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)

မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ငေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။



၄။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ – ၁၀၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)

၅။ ကုလားပဲ – ၁၀က်ပ္သား (နူးအိေအာင္ ေရျဖင္႔ျပဳတ္ထားျပီ blenderျဖင္႔ ၾကိတ္ထားေပးပါ)

မွတ္ခ်က္ ။ ။ ကုလားပဲျပဳတ္ရည္ အခ်ဳိရည္မ်ားကို မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ထဲ ထည္႔ရန္ သိမ္းထားပါ။

၄။ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)



၅။ ပဲေၾကာ္

၆။ ဘဲဥ – ၁၀လံုး (က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ထားေပးပါ)

ရ။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)



ဆီသပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၃ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – ၁၀က်ပ္သား
၆။ ငရုတ္ပြနီ – ၅ေထာင္႔ (ေထာင္းျပီ ၾကိတ္ထားကာ ငရုတ္သီးနွစ္ယူပါ)
ရ။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း အေမာက္

ျပင္ဆင္နည္း

၁။ ငါးခူးကို ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ စပါးလင္(၁ပင္)ကို ခ်ည္ျပီ ျပဳတ္ေပးထားပါ။

၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးခူးကို အသားႏြင္းေပးပါ။



၃။ ရလာေသာ ငါးခူးအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာျပဳတ္ေပးပါ။ ျပီမွ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသပ္ေပးပါ။



၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးအနွစ္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)စာ ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။

၄။ အရသာအေပါ႔အငံ႔အတြက္ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ေပးပါ။



မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္

၅။ ငါးဆီသပ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (ငါးဆီသပ္၊ ပဲျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးျပဳတ္ရည္မ်ား၊ ေရ(၂လီတာ)၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၆။ ျပီလွ်င္ ေရျဖင္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔၊ blender နဲ႔ၾကိတ္ထားေသာ ပဲမ်ားကို ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။

ရ။ ထုိ႔ေနာက္ ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ သၾကား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
၈။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ပြလာမွ ငေပ်ာအူမ်ား ထည္႔ေပးပါ။

၉။ ငေပ်ာအူႏူျပီဆုိလွ်င္ ျပဳတ္ထားေသာ ဘဲဥမ်ား နွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္) ျဖဴးေပးပါ။
၁၀။ က်က္ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။




၉။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားလွ်င္ မီးပိတ္ထားျပီ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ ၁၀က်ပ္သား၊ နံနံပင္၊ ပဲေၾကာ္မ်ားျဖင္႔ ျပင္ဆင္ထားပါ။



၁၀။ မုန္႔ဟင္းခါးရည္မ်ားထည္႔ျပီ အုိးဘဲဥ ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..


 
Ref : http://www.wutyeefoodhouse.com