7 May 2014

အစားအစာ ေရြးစားပါ - ေဒါက္တာသက္ဦး



လူျဖစ္လာရင္ မကင္းဆံုးအရာက အစားအေသာက္ မဟုတ္လား။ ရွင္သန္ဖို႔၊ ဖြံ ့ၿဖိဳးဖို႔၊ က်န္းမာဖို႔ အစား အေသာက္ကို မွီခိုရပါတယ္။ စားၾကတယ္၊ ေသာက္ၾကတယ္။ နံနက္စာ၊ ေန႔လယ္စာ၊ ညစာ၊ ညလယ္စာ၊ သေရစာ အခ်ိန္တိုင္းမွာ စားၾကတယ္။ တခ်ိဳ႕က်ေတာ့ အစားတြင္မက လာဘ္ပါ စားၾကျပန္တယ္။ စားတိုင္း ေကာင္းတာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ စားတတ္မွသာ အစားအေသာက္ရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ခံစားရမွာပါ။ က်န္းမာေရးနဲ႔ျပည့္စံုၿပီး သင့္တင့္မွ်တတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကသာ ေနေကာင္းထိုင္သာ အက်ိဳးရွိေစမွာပါ။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားသံုးဖို႔ ေသာ့ခ်က္ေလးေတြ ရွိပါတယ္။

ကိုယ့္အတြက္ ကိုက္ညီမယ့္ ကယ္လိုရီပမာဏကို ခ်င့္ခ်ိန္စားသံုးဖို႔ပါ။ ကိုယ္က ဘယ္ေလာက္ စြမ္းအင္ သံုးသလဲ၊ ကိုယ္က ဘယ္ေလာက္စားသလဲ ဆိုတာေပါ့။ အဲဒါကို မခ်င့္ခ်ိန္ရင္ေတာ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ တက္လာမွာေပါ့။ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ တေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီပမာဏက အၾကမ္း အားျဖင့္ ေယာက်ာ္းတစ္ေယာက္မွာ ၂၅၀ဝ ကယ္လိုရီနဲ႔ မိန္းမတစ္ေယာက္မွာ ၂၀ဝ၀ ကယ္လိုရီမွ်ပါ။ လူမ်ားစုကို ၾကည့္လိုက္ရင္ ပိုစားေနတာေတြ႕ရမွာပါ။ ဘယ္အစားအေသာက္ ဘယ္ေလာက္က ကယ္လိုရီ ဘယ္ေလာက္ဆိုတာကို မသိၾကတာလည္းပါမွာေပါ့။

ကိုယ့္လူမ်ိဳး ထံုးစံအရလည္း ေတြ႕ရင္ စားလိုက္တာပဲ။ ဘာေတြညာေတြ ၾကည့္မေနေတာ့ဘူး။
အစားအေသာက္ကို အမည္စံုေအာင္ စားရမွာပါ။ ဒါမွလည္း အာဟာရဓာတ္ မ်ိဳးစံုေအာင္ ခႏၶာကိုယ္က ရရွိမွာပါ။ ဓေလ့ထံုးစံအရ တစ္မည္တည္းကို တပံုတပင္စားၾကတာ ေတြ႕ရမွာပါ။ ဒါလည္း မေကာင္းတဲ့ အေလ့အထပါ။ ထမင္း၊ သားငါး၊ အသီးအရြက္ စံုလင္ဖို႔ လိုအပ္တာပါ။

အစားေကာင္း အေသာက္ေကာင္း ဆိုတာ

အရသာေတြ စံုလင္ေနတာမ်ိဳးကို ဆိုလိုတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အေျခခံျဖစ္တဲ့ ကစီဓာတ္ပါတဲ့ ပင္မ အစာေတြ (ထမင္း၊ ေပါင္မုန္႔ စသျဖင့္)၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္နဲ ့ သစ္သီးဝလံေတြ၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ၊ အသား၊ ငါး၊ ဥ နဲ႔ ပဲမ်ိဳးစံုေတြ၊ အဆီနဲ႔ သၾကား ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစာေတြ။ အဲသလို အေျခခံအစာ ၅ မ်ိဳး ပါဝင္ရပါတယ္။
အဲဒီ အစာေတြထဲကမွ စားရမယ့္ ပမာဏ အနည္းအမ်ားကို ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီရေအာင္ တြဲစပ္စားေသာက္ရပါတယ္။ အေသးစိတ္ သိပၸံနည္းက် လုပ္စားေနဖို႔က ေန႔စဥ္ဘဝမွာ အဆင္ေျပတာမွ မဟုတ္ေလေတာ့ လက္ေတြ႕က်က် က်န္းမာတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားႏိုင္ဖို႔ နည္းလမ္းေလးေတြ ရွိပါတယ္။

ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ အစာေတြကို အေျခခံစားသံုးပါ

ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက လြယ္လြယ္ကူကူပဲ အနီးအနားမွာရွိေနတာပါ။ ထမင္း၊ ေပါင္မုန္႔၊ အာလူး၊ ဂ်ံဳ စတာမ်ိဳးေတြေပါ့။ အဲဒီထဲကမွ ဂ်ံဳၾကမ္း၊ ဆန္ၾကမ္းနဲ႔ အခြံမႏႊာတဲ့ အာလူးေတြကေတာ့ အမွ်င္ ဓာတ္ေတြ ပိုပါဝင္ၿပီး အဆာၾကာၾကာ ခံေစတာမို႔ ပိုၿပီးသင့္ေလ်ာ္တယ္လို႔ ၫႊန္းၾကပါတယ္။ အစာစားတဲ့ အခ်ိန္တိုင္းမွာ ကစီဓာတ္ ပါဝင္တဲ့အစာကို စားသံုးသင့္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕က ကစီဓာတ္မ်ားမ်ားစားရင္ ဝေစ တယ္ထင္ၾကေပမယ့္ တကယ္က အဆီေတြနဲ႔ယွဥ္ရင္ ကယ္လိုရီ ပိုနည္းပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳလို ေရာ ဂါေတြ ရွိေနရင္ေတာ့ ခ်င့္ခ်ိန္စားရမွာေပါ့။

သစ္သီးဝလံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ မ်ားမ်ားစားပါ

တေန႔တာ စားေသာက္မႈထဲမွာ သစ္သီးဝလံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ မပါမျဖစ္ပါေအာင္ ႀကိဳးစားတာက က်န္းမာေရးကို ဂ႐ုစိုက္တာေပါ့။ ဘာမွေရာစြက္မထားတဲ့ သဘာဝသစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္မ်ိဳး ေသာက္သံုးတာ၊ ဟင္းအားလံုးမွာ အသီးအရြက္ေတြ ထည့္ခ်က္တာကလည္း အလြန္အဖိုးတန္ အက်ိဳးရွိတာပါ။ နံနက္စာ စားခ်ိန္မွာ ငွက္ေပ်ာသီးေလးတလံုး စားလိုက္တာမ်ိဳး၊ ေန႔လယ္ မုန္႔စားတဲ့အခါ အသီးတခုခု စားလိုက္တာမ်ိဳး အေလ့အက်င့္ေလးေတြက မခက္လွပါဘူး။

ငါး မ်ားမ်ားစားပါ

ငါးဆိုတာက အသားဓာတ္အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ စားစရာျဖစ္႐ံုမက ဗီတာမင္ေတြ၊ သတၲဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္တာပါ။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ေန႔တိုင္းေတာင္ စားသင့္ၿပီး အဆီၾကြယ္ဝတဲ့ ငါးေတြလည္း စားျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳးစားပါ။ အဲဒီအဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြမွာပါဝင္တဲ့ လူေတြသိၾကတဲ့ အိုမီဂါသရီးဆိုတဲ့ အဆီက ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးလို႔ပါ။ ငါးေတြကို ငါးေသတၲာလို ဘူးေတြ၊ ေရခဲစိမ္ထားတာေတြ၊ က်ပ္တင္ထားတာေတြ ဘယ္အရာမဆို စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ သတိျပဳစရာက ငါးေသတၲာလို၊ ငါးက်ပ္တင္လို အစာေတြမွာ ဆားဓာတ္ မ်ားတတ္တယ္ ဆိုတာပါပဲ။ ေရခ်ိဳ၊ ေရငန္ ငါးမ်ိဳးစံု စားပါ။ အဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြစားပါ။ ငါးမေရြးပါနဲ႔။ ဒါက က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူပါ။

ျပည့္ဝအဆီေတြနဲ႔ သၾကားေတြ ေလွ်ာ့ပါ

အစားအေသာက္မွာ အဆီဓာတ္ မပါမျဖစ္ ပါဝင္သင့္ေပမယ့္ ကိုယ္စားသံုးေနတဲ့ ဆီအမ်ိဳးအစားနဲ႔ ပမာဏ ကိုေတာ့ ခ်ိန္ဆရပါလိမ့္မယ္။ ဆီမွာက ျပည့္ဝအဆီနဲ႔ မျပည့္ဝအဆီဆိုၿပီး အဓိကခြဲ ထားတာပါ။ ျပည့္ဝ အဆီေတြက ကိုလက္စထေရာလို မေကာင္းတဲ့အဆီေတြ ေသြးထဲမွာ တိုးလာေစၿပီး ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ေစ တာပါ။ ျပည့္ဝအဆီေတြကို ခ်ိစ္၊ မလိုင္၊ ေထာပတ္၊ ဝက္အူေခ်ာင္းေတြနဲ႔ ကိတ္မုန္႔၊ ဘီစကစ္ စတဲ့ သေရစာေတြမွာလည္း ေတြ႕ရပါတယ္။ အဲဒါေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး မျပည့္ဝဆီ ပါဝင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဆီေတြ၊ ငါးအဆီေတြနဲ ့ အစားထိုး စားသံုးသင့္တာပါ။ အသားေတြကို ဝယ္ယူရင္လည္း အဆီနည္းတာကို ဝယ္ယူတာ၊ အဆီေတြကို လွီးထုတ္ပစ္တာ လုပ္ရမွာပါ။ အဆီတံုးႀကီးေတြက သြားရည္ေတာက္ေတာက္ က်ခ်င္စရာ ေကာင္းေပမယ့္ က်န္းမာေရးေတာ့ မေကာင္းေစဘူးေလ။

ခုေခတ္ထဲမွာ ေဖာင္းပြမ်ားျပားလာတဲ့အရာကို ေျပာပါဆိုရင္ အခ်ိဳရည္ကလည္း ထိပ္ဆံုးေလာက္က လိုက္ေနတာပါပဲ။ တျခား သၾကားဓာတ္ အမ်ားႀကီးပါဝင္တဲ့ စားစရာေတြနဲ႔အၿပိဳင္ေပါ့။ အရက္ကိုေတာင္ အဝင္ေကာင္းေအာင္ အခ်ိဳရည္ ေရာေသာက္တဲ့ အေလ့အထ ျဖစ္လာေသးတာပဲ။ တပိုင္း ႏွစ္ဖံုးဆိုတာ မ်ိဳးေတြ (အရက္တပိုင္းနဲ႔ လစ္ပိုႏွစ္ဖံုး) ေပါ့။ တကယ္ေတာ့ သၾကားဓာတ္က ကယ္လိုရီေတြ မ်ားလြန္းၿပီး ဝိတ္တက္ေစတဲ့ အရာပါ။ သြားပိုးစားေစတာမွာလည္း သူက တရားခံတဦးေပါ့။ သၾကားပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြ၊ အရက္ပါတဲ့အေဖ်ာ္ရည္ေတြ၊ သၾကား မ်ားတဲ့ သေရစာ မုန္႔မ်ိဳးစံုေတြက တတ္ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့ခ်ပစ္ရမွာပါ။ သဘာဝအေလ်ာက္ သၾကားပါဝင္တဲ့ သစ္သီးတို ့၊ ႏို႔တို႔က အႏၱရာယ္နည္းပါတယ္။ အစားအေသာက္ဝယ္ တိုင္း သၾကားပါဝင္မႈကို ဖတ္ၾကည့္ပါ။ ၁၀ဝ ဂရမ္မွာ သၾကား ၂၂ ဒသမ ၅ ဂရမ္ ထက္ပိုၿပီး ပါဝင္ေနရင္ သၾကားဓာတ္ မ်ားေနၿပီလို႔ မွတ္လိုက္ၿပီး ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အၫႊန္းမွာ ေရးထားတဲ့အတိုင္း အမွန္ဆိုရင္ေပါ့။

ဆားေလွ်ာ့စားပါ

ဆားကို အစားအေသာက္ေတြထဲ သီးသန္႔ ထည့္မစားဘဲေတာင္မွ ဆားကို အစားလြန္ေနတတ္ပါတယ္။ အသင့္စား အစားအေသာက္ေတြမွာ ဆားမပါတာ မရွိသေလာက္မို႔ပါ။ ဆားဓာတ္ေတြ အစားမ်ားတာ က ေသြးတိုးတက္ေစပါတယ္။ ေနာက္ဆက္တြဲအျဖစ္ ႏွလံုးေရာဂါေတြ၊ ေလျဖတ္တာေတြက အဆစ္ လိုက္လာမွာပါ။ ဝယ္ယူလိုက္တဲ့ အစားအေသာက္မွာ ဆား (salt) ပါဝင္မႈကို ဖတ္ၾကည့္ပါ။ ၁၀ဝ ဂရမ္မွာ ဆား ၁ ဒသမ ၅ ဂရမ္ထက္ ပိုၿပီး ပါဝင္ေနရင္ ဆားဓာတ္မ်ားေနၿပီလို႔ မွတ္လိုက္ၿပီး ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ အသက္ ၁၁ ႏွစ္ ေက်ာ္လာၿပီဆိုရင္ တေန႔ ဆား ၆ ဂရမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ေတာ့ပါဘူး။ ကေလးေတြကေတာ့ ပိုၿပီးေလွ်ာ့စားရမွာပါ၊ ဆားေလး၊ ငံျပာရည္ေလး ထပ္ထည့္ၿပီးမွ စားတတ္တဲ့ အေလ့ႀကီး ကို ျမန္မာေတြ ေဖ်ာက္ပစ္သင့္ပါၿပီ။

ေရေသာက္ပါ

တစ္ေန႔ကို အရည္ ၁ ဒသမ ၂ လီတာထက္ပိုၿပီး ေသာက္သံုးရပါလိမ့္မယ္။ ဒီပမာဏက ကိုယ္ေသာက္ထား တဲ့ တျခားအရည္ေတြအျပင္ ထပ္ေဆာင္းဖို႔ပါ။ အယ္လ္ကိုေဟာမပါတဲ့ အရည္ေတြ၊ ေရ၊ ႏို႔၊ သစ္သီး ေဖ်ာ္ ရည္ေတြသာ ေသာက္သင့္တာပါ။ အခ်ိဳရည္ ေတြကေတာ့ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တာေပါ့။ ရာသီဥတု ပူရင္၊ လႈပ္ရွားမႈမ်ားရင္ အရည္ပိုေသာက္ရပါလိမ့္မယ္။

နံနက္စာ မစားဘဲ မေနပါနဲ႔

တခ်ိဳ႕ေတြရဲ႕ မွားယြင္းတဲ့ အယူအဆက ဝိတ္ေလွ်ာ့တယ္ဆိုၿပီး နံနက္စာ မစားၾကတာပါ။ ေလ့လာသုေတ သန ျပဳခ်က္တိုင္းလိုလိုက နံနက္စာစားတာကသာ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ နံနက္စာစားတာကသာ ဝိတ္ထိန္းႏိုင္တာပါတဲ့။ ဂ်ံဳၾကမ္းနဲ႔လုပ္တဲ့ အစာေတြ၊ သစ္သီးဝလံေတြ ပါဝင္ေစတာက ပိုၿပီး အက်ိဳးရွိေစပါသတဲ့။

တက္ၾကြလႈပ္ရွားစြာ ေနထိုင္ပါ

အစားအေသာက္ေတြကို က်န္းမာေအာင္ စီမံစားသံုးေန႐ံုနဲ႔ေတာ့ မျပည့္စံုပါဘူး။ စားတာေတြကို ျပန္ၿပီး အသံုးခ်ဖို႔ လႈပ္ရွားမႈေတြ လိုအပ္ပါတယ္။ သီးသန္႔ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ မလုပ္ႏိုင္သည့္တိုင္ အေညာင္းထိုင္တာ မမ်ားေစဘဲ လႈပ္ရွားမႈေလးေတြေတာ့ လုပ္ေပးရမွာပါ။ စားတာမ်ားရင္ မ်ားသလို ပိုလွ်ံသြားတဲ့ စြမ္းအင္ေတြကို ျပန္လည္ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ ပံုမွန္လမ္းေလွ်ာက္တာေလး ေလာက္ကေတာ့ အပန္းမႀကီးလွပါဘူး။

လူျဖစ္လာရင္ အဓိကလိုအပ္တဲ့ အစားအေသာက္ပင္လွ်င္ ခ်င့္ခ်ိန္မွ်တ စားသံုးတတ္မွသာ က်န္းမာ သက္ရွည္တဲ့ ဘဝကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္မွာပါ။ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရနဲ ့ ပမာဏကို မွ်တေစမွ အဆင္ေျပမွာပါ။ အစာကို ခ်င့္ခ်ိန္စားသံုးၿပီး ရွည္ေနတဲ့ အသက္တာမွာ ေကာင္းရာေကာင္းေၾကာင္းေလးေတြ မလုပ္ဘဲ လူ႔အဖြဲ႕အစည္းကို ဒုကၡေပးေနသူ ဆိုရင္ေတာ့ ႀကိဳက္သလို စားပါေစေလ။ တန္ဖိုးရွိ၊ အဓိပၸာယ္ရွိတဲ့ ဘဝကို ပိုင္ဆိုင္ခ်င္ရင္ျဖင္ စားသင့္တာပဲစားပါ၊ စားသင့္တဲ့ ပမာဏသာစားပါ။ မသင့္တာေတြကို အလြန္အက်ဴး မစားၾကပါနဲ႔။

ဧရာ၀တီ Blog


0 comments:

Post a Comment