သၾကၤန္ အၾကိဳေန႔အတြက္ ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါးပါ။ ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါးက ဆီနည္းနည္း၊ ဟင္းရည္ ခပ္က်ဲက်ဲနဲ႔မုိ႔ ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ေတာ႔ မတူေပမယ္႔ တမ်ဳိး စားလုိ႔ ေကာင္းပါတယ္။ ထူးထူးျခားျခား ငါးျပဳတ္ရည္ထဲ ထန္းညက္ခဲ ထည္႔ျပီ ျပဳတ္ရတာပါ။ ဒီခ်က္နည္းကို ေပးတဲ႔ အန္တီေအးမြန္ကိုလည္း အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ေမာ္လျမိဳင္မုန္႔ဟင္းခါးကို တူတူ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…
ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါးအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၄၀က်ပ္သား
၂။ ငါးခူ – ၃၀ က်ပ္သား (ငါးခူကို ထန္းညက္ ၃ခဲ၊ ငါးငံျပာရည္၊ ဆား၊ စပါးလင္တုိ႔ျဖင္႔ ျပဳတ္ရမည္)
၃။ ငေပ်ာအူ – ၁ပင္ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ငေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။
၄။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ – ၁၀၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
၅။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)
၆။ နံနံပင္၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ရ။ ပဲေၾကာ္ – ၁၀ခု
၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ – ၁ခြက္ (ၾကက္သြန္ျဖဴ ၆မႊာကို ေထာင္းျပီ ဆီသပ္ေပးပါ)
ဆီသပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၁ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
၆။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ရ။ ငရုတ္သီး(အေရာင္တင္)မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ ဒယ္အုိးထဲ စပါးလင္(၂ပင္)ကို ထုခ်ည္ျပီ ခင္းေပးပါ။ ျပီမွ ငါးခူ၊ ထန္းညက္ အညွိ(၃ခဲ)၊ ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ေရ(ငါးျမဳပ္ရုံ) ထည္႔ကာ ငါးက်က္သည္အထိ ျပဳတ္ေပးထားပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။
၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးခူကို အသားႏြင္းေပးပါ။
၃။ ရလာေသာ ငါးခူအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီမွ ေရျဖင္႔က်င္ကာ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။
ငါးဆီသပ္ ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသပ္ေပးပါ။
၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။
မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္
၄။ ငါးဆီသပ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (အကြင္းလွီးထားေသာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား၊ ငါးဆီသပ္၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးေထာင္းရည္မ်ား၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၅။ ငေပ်ာအူထဲ အခ်ဳိအရသာမ်ား စိမ္႔၀င္သြားရန္ အနည္းငယ္ တည္ထားေပးပါ။
၆။ ငေပ်ာအူ ႏြမ္းသြားပါမွ ေရေႏြး(၃လီတာ)ကို ထည္႔ပါ။
ရ။ ျပီလွ်င္ ေရျဖင္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။
၈။ ျပန္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
၉။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ပြလာမွ ခ်ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။
၁၀။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားျပီ အရသာအေနေတာ္လွ်င္ ရပါျပီ။
၁၁။ ပန္းကန္ထဲ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ပဲကပ္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထည္႔၍ အေပၚမွ
ငါးဟင္းရည္ ေလာင္းထည္႔ကာ အရသာရွိစြာ တည္႔ခင္းသံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..
0 comments:
Post a Comment