1 Sept 2014

ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကို ေသေစတဲ့ ဒူးရင္းၾသဇာရြက္

 
 
၂၀၁၃ခုႏွစ္၊ ၾသဂုတ္လ (၁၃)ရက္ေန ့မွာ Healthy Foods and Herbal Medicines (ေခၚ) အင္ တာ နက္ က်မၼာေရး သတင္းက႑ တြင္ ဒူးရင္းၾသဇာရဲ ့ေဆးစြမ္း ထက္ျမက္ပံုကို ေအာက္္ပါအ တိုင္းေဖာ္ျပသြား ခဲ့ပါ တယ္။

ကမၻာေပၚမွာ စားစရာ သစ္သီး၀လံမ်ား အမ်ိဳးအစား စံုလင္လွသလို၊ ေဆးဘက္ ၀င္သစ္သီးမ်ား လည္း ရွိၾကရာ၊ ၄င္းတို ့အနက္မွ ထူး ထူးျခားျခား ဒူးရင္းၾသဇာ ပင္ရဲ ့ ေဆးစြမ္း ထက္ျမက္ပံုကို မွ်ေ၀လိုက္ပါရေစ။ Guyabano(ေခၚ)soursop လို ့အမည္ရတဲ့ ဒူးရင္းၾသဇာ ပင္တ္ို ့ ေပါက္ေရာက္ရာ ဇစ္ျမစ္ မွာ ဖိလစ္ပိုင္နဲ ့ ေတာင္အေမရိကတိုက္ရွိ အပူပုိင္းေဒသမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ အသီး၊ အရြက္၊ ပင္္စည္အေခါက္၊ အပင္ျမစ္၊ အေစ့ စတဲ့ အပင္တစ္ပင္လံုး ေဆးဘက္၀င္ တယ္လို ့ဆို ပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္အသီးရဲ ့ အေပၚယံအခြံ ေတြမွာ ဓာတ္ပံု မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့အတိုင္း အဖု အထစ္ေ တြနဲ ့ ၾကမ္းတမ္းေသာ္လဲ၊ မွည့္လာတဲ့အခါ အနံ ့က စေတာ္ဘယ္ရီ လိုလို/ နာနတ္သီး လိုလို ေရာထားတဲ့ ရနံ ့ေလးပါ။ အသီးထဲရွိ အျဖဴေရာင္ အႏွစ္သားမ်ားက အရသာခ်ဥ္ျပံဳးျပံဳးေ လးျဖစ္ ပါတယ္။
 

၁၉၇၆ ခုႏွစ္တြင္ အေမရိကန္ႏို္င္ငံရွိ National Cancer Institute မွ ေဆးသုေတသီမ်ား၏ အၾကိမ္ ၂၀ ေက်ာ္မွ် အဖန္ဖန္အခါခါ လက္ေတြ ့စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ဒူးရင္းၾသဇာပင္ ရဲ ့အရြက္က ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ malignant ဆဲလ္မ်ားကို ေသေက်ဖ်က္ ဆီးေပးပါတယ္တဲ့။ the Journal of Natural Products(ေခၚ) ေဆးဂ်ာနယ္ တစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားတာကေတာ့ ဒူးရင္းၾသဇာ ရြက္ျပဳတ္ရည္က Adriamycin လို ့ေခၚတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ ခီမိုေဆးထက္ အဆေပါင္း ၁၀၀၀၀ (တစ္ေသာင္း)တိတိ ပို၍ေဆးစြမ္း ထက္ျမက္ပါတယ္တဲ့။ ကင္ဆာေ၀ဒနာ သည္ေတြကို ခီမိုေဆး သြင္းတဲ့အခါ၊ မေကာင္းတဲ့ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားသာမက၊ ေကာင္းတဲ့ ဆဲလ္ေတြကိုပါ တျပိဳင္တည္း သတ္ပစ္တာျဖစ္ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ဒူးရင္းၾသဇာအရြက္ျပဳတ္ရည္ရဲ႕ အာနိသင္ကေတာ့ မေကာင္း တဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္တမ်ိဳးတည္းကိုသာ ေရြးသတ္ေပးပါတယ္တဲ့။ အထူးသျဖင့္ ဦးေႏွာက္ကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာ၊ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးၾကိတ္ကင္ဆာ တို ့ကို ပိုမိုအက်ိဳးသက္ေရာက္ေစ ပါတယ္ လို ့ဆိုပါတယ္။
 

ေဆးေဖာ္စပ္္နည္းက အင္မတန္ လြယ္ပါတယ္။ မရင့္လြန္း/မႏုလြန္းတဲ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ဒူးရင္းၾသဇာရြက္ ၄၀ နဲ ့ ေရသန္ ့ ၁-လီတာဘဲ လိုအပ္ပါတယ္။(အရြက္ထဲက အာနိသင္ေတြမပ်က္ေအာင္ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အရြက္ကိုသာသံုးပါ။ အရြက္မ်ားတာရွည္ခံေအာင္ သိမ္းဆည္းသိုေလွာင္လိုပါက အရြက္ကို ေနပူမွာ အေျခာက္မခံပါနဲ ့။ သူ ့အလိုလို ေလျဖင့္ေျခာက္ သြားပါေစ) ဦးစြာ ေရကိုဆူေတာင္တည္ပါ။ ေရဆူတာနဲ ့တျပိဳင္ နက္တည္း အရြက္ထဲ့ပါ။ အဖံုးမ ဖံုးပါနဲ ့။ အရြက္ေရႊညိုေရာင္ ေျပာင္းတဲ့အထိ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ မီးဖိုေပၚ ဆက္ တည္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အေအးခံေပးပါ။ 
 

ထိုဒူးရင္းၾသဇာ ရြက္ျပဳတ္ရည္ကို ၁-ဖန္ ခြက္စီျဖင့္ နံက္-ေန ့-ညစာ မစားခင္ နာရီ၀က္ခန္ ့အလိုမွာ ေသာက္ေပးရ မွာပါ။ တစ္ေန ့ ၃-ၾကိမ္ (စုစုေပါင္း ၃-ခြက္) ေသာက္ေပးပါ။ (နံက္ပိုင္း ေသာက္ျပီးေနာက္၊ ေန ့လည္ နဲ ့ည ေသာက္ရန္ က်န္ေနတဲ့ ၂-ခြက္စာကို ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားႏိုင္ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ေရခဲေသတၱာထဲ အခ်ိန္ ၈ နာရီထက္ပိုျပီး သိမ္းမထားပါနဲ ့။ ေဆးအာနိသင္ပ်က္ျပယ္သြားပါတယ္) ဤနည္းအတိုင္း ရက္ ၃၀ တိတိ ေသာက္ ေပးရ မွာျဖစ္ပါတယ္။ ေဖာ္ျပပါ ေဆးညႊန္းပမာဏအတိုင္းသာ ေသာက္သင့္ျပီး ေရာဂါေပ်ာက္ခ်င္လြန္းလို ့ ပိုမေသာက္ပါနဲ ့တဲ့။ ထိုရြက္ျပဳတ္ရည္ေသာက္တဲ့အခါမွာလည္း သူ ့ခ်ည္းသက္သက္ေသာက္ပါ။ အျခား ေဆး၀ါး (သုိ ့မဟုတ္) အစားအစာ(သို ့မဟုတ္)အရသာေကာင္းေစရန္သၾကား၊ဆား တို ့ေ ရာ စပ္၍မေသာက္ပါနဲ ့။ 
 

National Cancer Institute မွ ေဆးသုေတသီမ်ားက-

(၁) အထက္ပါေဆးညႊန္းတိုင္း ၁-တိတိေသာက္ျပီးေနာက္မွာ ကင္ဆာဆဲလ္အေျခအေနကို ဆရာ ၀န္ျဖင့္ စစ္ေဆးၾကည့္ပါ။

(၂) အကယ္၍ ကင္ဆာလကၡဏာအေျခအေနမထူးျခားေသးပါက၊ ရြက္ျပဳတ္ေဆးရည္ ေသာက္တာကို ၁၀-ရက္(ခဏ)ရပ္ထား ျပီး၊ ၁၀-ရက္ျပည့္တဲ့ေနာက္ေန ့မွာ ပံုမွန္ တေန ့ ၃-ၾကိမ္က် ၁-လ တိတိ ထပ္္ေသာက္ပါ။

(၃) ဒုတိယအၾကိမ္ ၁လတိတိ ထပ္ေသာက္ျပီးေနာက္ ကင္ဆာဆဲလ္အေျခအေနကို ဆရာ၀န္ျဖင့္ စစ္ေဆးၾကည့္ ပါဦး။ကင္ဆာ ေ၀ဒနာသိသိသာသာေလ်ာ့ပါးသြားပါက၊ ေဆးေသာက္တာရပ္မပစ္ဘဲ ကင္ဆာဆဲလ္ လံုး၀ မက်န္ေတာ့တဲ့အထိ ဆက္ေသာက္ ေပးပါ။

++++++++++++++++++++++++++++++++++

အရြက္ျပဳတ္ရည္က အထက္ေဖာ္ျပပါ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္သလို၊ ဗီတာမင္နဲ ့ သတၱဳဓာတ္တို႔ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိေသာ ဒူးရင္းၾသဇာသီးစားျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳ၊ အရိုးအဆစ္္ျမစ္ေ ရာင္ရ မ္း နာမ်ား၊ ခါးနာျခင္း၊ ဆီးလမး္ေၾကာင္း ပိုး၀င္ျခင္း၊ ေခါင္းတစ္ ျခမ္းကိုက္ျခင္း၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ေျခဖေနာင့္ကြဲျခင္း၊ တို႔ ကို သက္သာေစတဲ့အျပင္၊ ကို္ယ္ခံစြမ္းအား တိုးပြားရံု သာမက၊ အရိုးကိုလည္း က်န္းမာၾကံ့ခိုင္ေစတယ္လို ့ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။

ကိုးကား။ Healthy Foods and Herbal Medicines (Guyabano @ soursop))

(ေဆာင္းပါးရွင္… ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)

promise.pauk


0 comments:

Post a Comment