လူတစ္ကိုယ္လံုး နိစၥဓူ၀ေကာင္းစြာျပဳမူ လႈပ္ရွားေတြးေခၚႏိုင္ရန္ ဦးေႏွာက္က စက္ရုပ္သဖြယ္ အလုပ္ လုပ္ေပးေနရပါသည္။ အိပ္ေပ်ာ္ ေနစဥ္မွာပင္ အိပ္မက္မက္ျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ကအလုပ္ ရႈပ္ေ နရဆဲျဖစ္၏။ ဦးေႏွာက္ အားျပည့္ေစရန္အတြက္ လံုေလာက္ေသာ သဘာ၀ဂလူး ကို ့စ္ ႏွင့္ ေအာက္စီဂ်င္တို ့ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ပါသည္။ ထိုမွသာ အာရံုစူးစိုက္မႈ၊ အေတြးေခၚ စြမ္းရည္ႏွင့္ မွတ္ဥာဏ္တို ့ကို အေထာက္အ ကူျဖစ္ေစမည္။
“ဘယ္ဘက္အျခမ္း ဦးေႏွာက္သန္သူ၏ လကၡဏာမ်ားမွာ” - သိပၸံ ပညာရပ္ စိတ္ဝင္စားသူ၊ သခ်ၤာ အတြက္ အခ်က္ဝါသနာပါသူ၊ ခင္မင္ရင္းႏွီးလြယ္သူ၊ တိက်ျပတ္သားသူ၊ ေျဖာင့္မတ္သူ၊ အေသးစိတ္တြက္ခ်က္သူ၊ ဗ်ဴဟာဆန္ဆန္ေတြးတတ္သူ၊ လက္ေတြ႔က် မွုကို သေဘာက်သူ၊ ဘာသာစကားႏွင့္ ေဝါဟာရမ်ား ေလ့လာ ရန္လြယ္ကူသူ၊ အီေကြးရွင္းမ်ား တြက္ခ်က္ဝါသနာပါသူ၊ ကိန္းဂဏန္းမ်ားျဖင့္ ေဆာ့ကစားေနတတ္သူ၊ အမိန္႔နာခံတတ္သူ၊ သဘာဝအတိုင္း ပံုေသနည္းစံနစ္မွန္ကန္ေအာင္ လုပ္တတ္သူ၊ မိမိ ကိုယ္ကို မည္သူ မည္ဝါ ေသခ်ာသိသူ တို ့ျဖစ္သည္။
“ညာဘက္အျခမ္း ဦးေႏွာက္သန္သူ ၏ လကၡဏာမ်ားမွာ” - အေတြးအျမင္သစ္မ်ား စဥ္းစား လုပ္တတ္သူ၊ လြတ္လြပ္မွုကို သေဘာက်သူ၊ သံေယာဇဥ္ၾကီးသူ၊ အေၾကာင္းအရင္းကို ေဖာ္ ထုတ္ေျပာဆုိတတ္သူ၊ စြန္႔စားလိုစိတ္ရွိသူ၊ ရယ္ေမာေလာင္ေျပာင္ တတ္သူ၊ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခံစားတတ္သူ၊ သီခ်င္းမ်ား ခေရဇီျဖစ္သူ၊ ဗလာမ်က္ႏွာျပင္ကို ေဆးေရာင္ျခယ္ေပးတတ္သူ၊ စိတ္ကူး ယဥ္လြန္းသူ၊ ပန္းခ်ီဆရာ၊ ကဗ်ာဆရာ၊ ေတြးေခၚပညာရွင္မ်ား ႏွင့္ မိမိ ကိုယ္ကို ေက်နပ္ေနတတ္သူတို ့ျဖစ္သည္။
****************************************
ေမြးရာပါ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္စြမ္းရည္နိမ့္က်ျခင္းကို မဆိုလိုေသာ္လည္း၊ မိမိ၏ေနထိုင္စားေသာက္မႈ ပံုစံမမွန္ဘဲေဘးပေယာဂေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးေစသည္။ ကြန္ျပဴတာဂိမ္းမ္ေဆာ့ျခင္း၊ အခ်ိန္ျ ပည့္ တီဗီြၾကည့္ျခင္းတို ့သည္ ဦးေႏွာက္ မွတ္ညဏ္ရည္စြမ္းအား ကို အေထာက္အကူ မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
ႏို္င္ငံ တကာ ေဆးသုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္မ်ားအရ၊
ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးေစေသာ အဓိက အေၾကာင္း ရင္းမ်ားမွာ (၁) နံက္စာလံုး၀မစားျခင္း
(၂) နံက္စာအလြန္အကြ်ံစားျခင္း (၃) ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း (၄) လိုအပ္
သည္ထက္ပို၍ အစားၾကဴးျခင္း (၅) ေလထုညစ္ညမ္းျခင္း (၆)
ညအိပ္ခ်ိန္မလံုေလာက္ျခင္း (၇) ဦးေခါင္းကို ေစာင္/ေခါင္း အံုးတို ့
ျဖင့္ဖံုး ၍အိပ္ျခင္း (၈) က်န္းမာေရးခ်ိဳ ့တဲ့ေနခ်ိန္မွာ ဦးေႏွာက္ကို မတန္
တဆအသံုးျပဳျခင္း (၉) စိတ္၀င္စားတက္ၾကြစြာ စဥ္းစား ေတြးေခၚ မႈမရွိျခင္း
(၁၀) စကားနည္းျခင္း တို ့ေၾကာင့္ျဖစ္သည္ဟု ဆို၏။ ထို ့ျပင္ အေမရိကန္
အမ်ဳိးသားက်န္းမာေရးဌာ၏ ေနာက္ဆံုးစမ္း သပ္ေလ့လာခ်က္အရ တဆက္တည္း
ရပ္နားျခင္းမရွိ လက္ကိုင္ဖုန္း(ဟန္းဖုန္း) ကို မိနစ္ ၅ဝ ၾကာမွ်ေျပာျခင္း
ျဖင့္ ဖုန္းထဲမွ ထြက္ရွိလာေသာ လွ်ပ္စစ္သံလိုက္ စက္ကြင္းမ်ားသည္
ဦးေႏွာက္ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္သည္ဟု သတိေပးထားသည္။
ဦးေႏွာက္ေကာင္းေစရန္အတြက္-
(၁) အ၀လြန္ျခင္းႏွင့္ ေရာဂါဘယ ထူေျပာျခင္းတို ့သည္ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ေစသကဲ့သို ့၊ ပံုမွန္ ေလ့က်င့္ခဏ္း မလုပ္ျခင္းက လည္း ေသြးျပန္ေၾကာမ်ားကို ေကာင္းစြာအလုပ္ မလုပ္ေ စေတာ့ဘဲ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ဆို ့ကာ ဦးေႏွာက္ဆီသို ့ ေအာက္စီဂ်င္ ျပတ္လပ္ေစသျဖင့္ သြက္သြက္လက္လက္ လမ္းေလ်ွ်ာက္ျခင္း၊ ေရကူးျခင္း၊ ကခုန္ျခင္း စသည္ျဖင့္ ေလ့က်င့္ခဏ္းလုပ္သင့္သည္။
(၂) စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားေသာအခ်ိန္တြင္ ဦးေႏွာက္ကို ေဘးဥပါသ္ျဖစ္ေစေ သာ ေသြးထဲရွိ cortisol ဟိုမုန္းဓာတ္ မ်ား ျမင့္မားစြာထြက္ရွိလာေစ၏။ ထို ့ေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီး မႈမ်ားကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး နည္းႏိုင္သမွွ် နည္းေအာင္ မိမိဖာသာ ေျဖေဖ်ာက္ ေပးရမည္။
(၃) လူတစ္ဦး အိပ္ခ်ိန္သည္ ၇ နာရီမွ ၈ နာရီခန္ ့ၾကာျမင့္ရမည္ျဖစ္ျပီး၊ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ အိပ္ေပ်ာ္ေန စဥ္အတြင္း ဦးေႏွာက္ က အလို အေလ်ာက္ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ကို ျမွင့္တင္ေပးေန၏။
(၄) အကယ္၍ သင္သည္ သတိေမ့တတ္သူျဖစ္ပါက၊ မိမိလုပ္ေဆာင္ရမည့္ ကိစၥရပ္မ်ားကို စာျဖင့္ ခ်ေရးထားကာ မၾကာခဏ ျမင္ေတြ ့ဖတ္ရႈျခင္းျဖင့္ သတိျပဳမွတ္မိလာေစသည္။
(၅) သီခ်င္းႏွင့္ ေတးဂီတ နားေထာင္ျခင္း၊ လိုက္ဆိုျခင္းတို ့ကလည္း မွတ္ဥာဏ္ကို တိုးတက္ လာေစသည္။ (နားက်ပ္တပ္၍နား ေထာင္ျခင္းကို မဆုိလိုပါ)
(၆) ဦးေႏွာက္ တစ္ခုလံုး၏ ၅၅% ခန္ ့သည္ အာရံုခံဆဲလ္အဆီမ်ားျဖင့္ ဖြဲ ့စည္းထားသျဖင့္၊ အဆီ ဓာတ္ပါေသာ ႏြားႏို ့ေသာက္ ေပးျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ကို အစာေကြ်းရာေရာက္ပါသည္။ ထို ့ေ ၾကာင့္ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္သာမက၊ အရြယ္ေရာက္ျပီးသူတိုင္း အတြက္လည္း အဆီပါေ သာ ႏြားႏို ့ေသာက္ေပးသင့္သည္။
(၇) မိမိ၏ မွတ္ဥာဏ္ကို စမ္းသပ္ေလ့က်င့္ခဏ္းလုပ္သည့္အေနျဖင့္ ညအိပ္ခါ၀င္ခ်ိန္တြင္ တစ္ေ န ့တာလုပ္ေဆာင္ခဲ့မႈမ်ားကို ရုပ္ရွင္ၾကည့္ေနရသလို ျပန္လည္စဥ္းစားျခင္း၊ မေန ့က စားေသာက္ ခဲ့ေသာ ဟင္းအမ်ိဳးအမည္ (သို ့မဟုတ္) လြန္ခဲ့ေသာ ၂ ရက္ က ေတြ ့ဆံုခဲ့ေသာ သူမ်ား ကို ျပန္လ ည္စဥ္းစားေပးပါ။
(၈) ေက်ာင္းသားလူငယ္မ်ား ေက်ာင္းစာမ်ားကို အသံက်ယ္က်ယ္ေအာ္ဖတ္ျခင္းကလည္း ဦးေႏွာက္ႏွ င့္ နားထဲအထိပါ မိမိအသံ ကို စြဲျမဲစြာျဖင့္ ျပန္လည္မွတ္မိေစႏိုင္၏။
(၉) ဥာဏ္စမ္းပေဟဌိ မ်ားကို အေျဖညွိျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ကို ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ေစသည္။
(၁၀) နံက္စာတြင္ ဗီတာမင္ဘီ ၾကြယ္၀ေသာ ၾကက္ဥတစ္လံုးကို ေန ့စဥ္ ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။
ဦးေႏွာက္ကို အားေပးေသာအစားအစာမ်ား။
ေန႔စဥ္ စားသံုးေသာ အစားအစာကယ္လိုရီ၏ ၂၀%ကို ဦးေႏွာက္မွ စုပ္္ယူ သံုးစြဲေလ့ရွိရာ၊ မွတ္ ဥာဏ္ႏွင့္ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာ ဖြံ႔ျဖိဳးမႈ အတြက္ မွန္ကန္ေသာ အစာအာဟာရ ကို ေရြးခ်ယ္တတ္ ဘို ့လို္သည္။ ဦးေႏွာက္ ကို အားျပဳေစေသာ အဓိကအစားအစာ မ်ားမွာ ေသာက္ေရသန္ ့၊ မက္မြန္ သီး(အစိမ္း)၊ အခ်ိဳမထဲ့ထားေသာ မက္မြန္သီး ေဖ်ာ္ရည္၊ ပန္းသီး၊ ေထာပတ္ သီး၊ ေျပာင္းဖူး၊ ဌက္ေပ်ာသီး၊ အနက္ေရာင္ခ်ိဳေသာ ဘယ္ရီသီးႏွင့္ အနီေရာင္ခ်ဥ္ေသာ ဘယ္ရီသီး မ်ား၊ ခ်ယ္ရီ သီး၊ ဂရိတ္ဖရုသီး၊ ကီ၀ီသီး၊ သံပုရာသီး၊ သံလြင္ဆီ၊ လိေမၼာ္သီး၊ အနီေရာင္စပ်စ္သီး၊ စေတာ္ ဘယ္ရီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေမ်ာက္ဥ၊ ေၾကြဥ၊ ၀ဥ၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ေရွာက္သီး၊ သံပရိုသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ ဇီးသီီး-ဇီးယို၊ တလည္းသီး၊ ရက္စ္ဘယ္ရီသီး၊ ေဒါက္ခြရြက္၊ သစ္ၾကားသီး၊ ဆန္၊ ဂ်ံဳ-ဆပ္-လူး၊ ေရႊဖရံုသီးႏွင့္ေရႊဖရံုေစ့၊ ကလ်ာဏီပင္၊ ဝက္သစ္ခ်သီး၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ စပ်စ္ေျခာက္ ကညြတ္၊ မတ္ပဲ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲပိစပ္၊ ၀ါ-စိမ္းနီ-လိေမၼာ္ ငရုပ္ခ်ိဳသီးမ်ား၊ သၾကားမုန္လာ၊ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္း၊ မုန္လာဥနီ၊ အဆီနဲေသာ ခ်ိစ္၊ မခ်ိဳေသာဒိန္ခ်ဥ္၊ ကိုကိုးမႈန္ ့ႏွင့္ျပဳလုပ္ ထား ေသာ ေခ်ာက လက္ အနက္ေရာင္၊ အစိမ္းေရာင္လၻက္ရည္၊ တို ့ဟူး၊ တူနာငါး၊ အေရခြံမပါေသာ ၾကက္သား၊ အျဖဴေရာင္ၾကက္ဥ၊ ငါးၾကီးဆီ၊ ပ်ားရည္၊ အေရခြံမပါေသာ ဘဲငန္းသား၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီး အက္ဆစ္ ၾကြယ္၀ေသာ ငါးမ်ား စသည္တို ့ျဖစ္သည္။ ထို ့ျပင္ တစ္ေန႔လွ်င္ လက္ဖက္ ရည္ (သို႔မဟုတ္) ေကာ္ဖီ အနည္းဆံုး တစ္ခြက္မွ် ေသာက္သံုးေသာ သူမ်ားသည္ လံုးဝမေသာက္ သူူမ်ားထက္ ဦးေႏွာက္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၄ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ အာဟာရဂ်ာနယ္ တြင္ ေဖာ္ျပထား၏။
ဦးေႏွာက္ကို ေဘးျဖစ္ေစေသာ အစားအစာမ်ား။
ဦးေႏွာက္ကို ေကာင္းက်ိဳးမျပဳေသာအစားအစာမ်ားမွာ အရက္၊ အနံ ့အရသာထဲ့၍ျပဳျပင္ထားေသာ အစား အစာမ်ား၊ အေရာင္တင္ ဆိုးေဆးမ်ား၊ ေဆးသၾကား/အခ်ိဳမႈန္ ့တို ့ကဲ့သို ့ အခ်ိဳဓာတ္ဖန္တီး ထားေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ား၊ ျပဳျပင္ဖန္တီးထားေသာ ေကြကာ အုပ္၊ မုန္ ့လက္ေကာက္ ႏွင့္ ဒိုး နတ္ တို ့ကဲ့သို ့ဆီေၾကာ္မုန္ ့အမ်ိဳးအမ်ိဳး၊ ကြ်ဲရိုင္းကဲ့သို ့ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သကာ တင္ လဲရည္၊ ဘယာေၾကာ္၊ အဆီအႏွစ္မ်ားမ်ားျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ သၾကားအ လြန္အ ကြ်ံထဲ့ထားေသာ အခ်ိဳယ မကာမ်ား၊ ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ထဲ့ထားေသာ အဆီမ်ား၊ ဂ်ယ္လီ၊ သၾကား တု၊ မုန္ ့ခ်ိဳမ်ား၊ နီကိုတင္းဓာတ္ပါေသာ အစားအစာ မ်ား၊ တာရွည္ခံေအာင္ျပဳလုပ္ထားေ သာမုန္ ့ထု ပ္ႏွင့္ အရန္သင့္အစားအစာမ်ား၊ ဆိုဒါ၊ ေပါင္မုန္ ့ျဖဴ ႏွင့္ ဆီအေဟာင္းမ်ားျဖင့္ ထပ္ခါ ထပ္ခါ ေၾကာ္ထားေသာအေၾကာ္စံု တို ့ျဖစ္သည္။
(ေဆာင္းပါးရွင္… ေပါက္ေပါက္… မွ်ေ၀သည္)
မွီျငမ္း ( The American National Health)
--
promise.pauk
ဦးေႏွာက္ေကာင္းေစရန္အတြက္-
(၁) အ၀လြန္ျခင္းႏွင့္ ေရာဂါဘယ ထူေျပာျခင္းတို ့သည္ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ေစသကဲ့သို ့၊ ပံုမွန္ ေလ့က်င့္ခဏ္း မလုပ္ျခင္းက လည္း ေသြးျပန္ေၾကာမ်ားကို ေကာင္းစြာအလုပ္ မလုပ္ေ စေတာ့ဘဲ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ဆို ့ကာ ဦးေႏွာက္ဆီသို ့ ေအာက္စီဂ်င္ ျပတ္လပ္ေစသျဖင့္ သြက္သြက္လက္လက္ လမ္းေလ်ွ်ာက္ျခင္း၊ ေရကူးျခင္း၊ ကခုန္ျခင္း စသည္ျဖင့္ ေလ့က်င့္ခဏ္းလုပ္သင့္သည္။
(၂) စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားေသာအခ်ိန္တြင္ ဦးေႏွာက္ကို ေဘးဥပါသ္ျဖစ္ေစေ သာ ေသြးထဲရွိ cortisol ဟိုမုန္းဓာတ္ မ်ား ျမင့္မားစြာထြက္ရွိလာေစ၏။ ထို ့ေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီး မႈမ်ားကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး နည္းႏိုင္သမွွ် နည္းေအာင္ မိမိဖာသာ ေျဖေဖ်ာက္ ေပးရမည္။
(၃) လူတစ္ဦး အိပ္ခ်ိန္သည္ ၇ နာရီမွ ၈ နာရီခန္ ့ၾကာျမင့္ရမည္ျဖစ္ျပီး၊ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ အိပ္ေပ်ာ္ေန စဥ္အတြင္း ဦးေႏွာက္ က အလို အေလ်ာက္ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ကို ျမွင့္တင္ေပးေန၏။
(၄) အကယ္၍ သင္သည္ သတိေမ့တတ္သူျဖစ္ပါက၊ မိမိလုပ္ေဆာင္ရမည့္ ကိစၥရပ္မ်ားကို စာျဖင့္ ခ်ေရးထားကာ မၾကာခဏ ျမင္ေတြ ့ဖတ္ရႈျခင္းျဖင့္ သတိျပဳမွတ္မိလာေစသည္။
(၅) သီခ်င္းႏွင့္ ေတးဂီတ နားေထာင္ျခင္း၊ လိုက္ဆိုျခင္းတို ့ကလည္း မွတ္ဥာဏ္ကို တိုးတက္ လာေစသည္။ (နားက်ပ္တပ္၍နား ေထာင္ျခင္းကို မဆုိလိုပါ)
(၆) ဦးေႏွာက္ တစ္ခုလံုး၏ ၅၅% ခန္ ့သည္ အာရံုခံဆဲလ္အဆီမ်ားျဖင့္ ဖြဲ ့စည္းထားသျဖင့္၊ အဆီ ဓာတ္ပါေသာ ႏြားႏို ့ေသာက္ ေပးျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ကို အစာေကြ်းရာေရာက္ပါသည္။ ထို ့ေ ၾကာင့္ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္သာမက၊ အရြယ္ေရာက္ျပီးသူတိုင္း အတြက္လည္း အဆီပါေ သာ ႏြားႏို ့ေသာက္ေပးသင့္သည္။
(၇) မိမိ၏ မွတ္ဥာဏ္ကို စမ္းသပ္ေလ့က်င့္ခဏ္းလုပ္သည့္အေနျဖင့္ ညအိပ္ခါ၀င္ခ်ိန္တြင္ တစ္ေ န ့တာလုပ္ေဆာင္ခဲ့မႈမ်ားကို ရုပ္ရွင္ၾကည့္ေနရသလို ျပန္လည္စဥ္းစားျခင္း၊ မေန ့က စားေသာက္ ခဲ့ေသာ ဟင္းအမ်ိဳးအမည္ (သို ့မဟုတ္) လြန္ခဲ့ေသာ ၂ ရက္ က ေတြ ့ဆံုခဲ့ေသာ သူမ်ား ကို ျပန္လ ည္စဥ္းစားေပးပါ။
(၈) ေက်ာင္းသားလူငယ္မ်ား ေက်ာင္းစာမ်ားကို အသံက်ယ္က်ယ္ေအာ္ဖတ္ျခင္းကလည္း ဦးေႏွာက္ႏွ င့္ နားထဲအထိပါ မိမိအသံ ကို စြဲျမဲစြာျဖင့္ ျပန္လည္မွတ္မိေစႏိုင္၏။
(၉) ဥာဏ္စမ္းပေဟဌိ မ်ားကို အေျဖညွိျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ကို ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ေစသည္။
(၁၀) နံက္စာတြင္ ဗီတာမင္ဘီ ၾကြယ္၀ေသာ ၾကက္ဥတစ္လံုးကို ေန ့စဥ္ ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။
ဦးေႏွာက္ကို အားေပးေသာအစားအစာမ်ား။
ေန႔စဥ္ စားသံုးေသာ အစားအစာကယ္လိုရီ၏ ၂၀%ကို ဦးေႏွာက္မွ စုပ္္ယူ သံုးစြဲေလ့ရွိရာ၊ မွတ္ ဥာဏ္ႏွင့္ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာ ဖြံ႔ျဖိဳးမႈ အတြက္ မွန္ကန္ေသာ အစာအာဟာရ ကို ေရြးခ်ယ္တတ္ ဘို ့လို္သည္။ ဦးေႏွာက္ ကို အားျပဳေစေသာ အဓိကအစားအစာ မ်ားမွာ ေသာက္ေရသန္ ့၊ မက္မြန္ သီး(အစိမ္း)၊ အခ်ိဳမထဲ့ထားေသာ မက္မြန္သီး ေဖ်ာ္ရည္၊ ပန္းသီး၊ ေထာပတ္ သီး၊ ေျပာင္းဖူး၊ ဌက္ေပ်ာသီး၊ အနက္ေရာင္ခ်ိဳေသာ ဘယ္ရီသီးႏွင့္ အနီေရာင္ခ်ဥ္ေသာ ဘယ္ရီသီး မ်ား၊ ခ်ယ္ရီ သီး၊ ဂရိတ္ဖရုသီး၊ ကီ၀ီသီး၊ သံပုရာသီး၊ သံလြင္ဆီ၊ လိေမၼာ္သီး၊ အနီေရာင္စပ်စ္သီး၊ စေတာ္ ဘယ္ရီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေမ်ာက္ဥ၊ ေၾကြဥ၊ ၀ဥ၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ေရွာက္သီး၊ သံပရိုသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ ဇီးသီီး-ဇီးယို၊ တလည္းသီး၊ ရက္စ္ဘယ္ရီသီး၊ ေဒါက္ခြရြက္၊ သစ္ၾကားသီး၊ ဆန္၊ ဂ်ံဳ-ဆပ္-လူး၊ ေရႊဖရံုသီးႏွင့္ေရႊဖရံုေစ့၊ ကလ်ာဏီပင္၊ ဝက္သစ္ခ်သီး၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ စပ်စ္ေျခာက္ ကညြတ္၊ မတ္ပဲ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲပိစပ္၊ ၀ါ-စိမ္းနီ-လိေမၼာ္ ငရုပ္ခ်ိဳသီးမ်ား၊ သၾကားမုန္လာ၊ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္း၊ မုန္လာဥနီ၊ အဆီနဲေသာ ခ်ိစ္၊ မခ်ိဳေသာဒိန္ခ်ဥ္၊ ကိုကိုးမႈန္ ့ႏွင့္ျပဳလုပ္ ထား ေသာ ေခ်ာက လက္ အနက္ေရာင္၊ အစိမ္းေရာင္လၻက္ရည္၊ တို ့ဟူး၊ တူနာငါး၊ အေရခြံမပါေသာ ၾကက္သား၊ အျဖဴေရာင္ၾကက္ဥ၊ ငါးၾကီးဆီ၊ ပ်ားရည္၊ အေရခြံမပါေသာ ဘဲငန္းသား၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီး အက္ဆစ္ ၾကြယ္၀ေသာ ငါးမ်ား စသည္တို ့ျဖစ္သည္။ ထို ့ျပင္ တစ္ေန႔လွ်င္ လက္ဖက္ ရည္ (သို႔မဟုတ္) ေကာ္ဖီ အနည္းဆံုး တစ္ခြက္မွ် ေသာက္သံုးေသာ သူမ်ားသည္ လံုးဝမေသာက္ သူူမ်ားထက္ ဦးေႏွာက္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၄ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ အာဟာရဂ်ာနယ္ တြင္ ေဖာ္ျပထား၏။
ဦးေႏွာက္ကို ေဘးျဖစ္ေစေသာ အစားအစာမ်ား။
ဦးေႏွာက္ကို ေကာင္းက်ိဳးမျပဳေသာအစားအစာမ်ားမွာ အရက္၊ အနံ ့အရသာထဲ့၍ျပဳျပင္ထားေသာ အစား အစာမ်ား၊ အေရာင္တင္ ဆိုးေဆးမ်ား၊ ေဆးသၾကား/အခ်ိဳမႈန္ ့တို ့ကဲ့သို ့ အခ်ိဳဓာတ္ဖန္တီး ထားေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ား၊ ျပဳျပင္ဖန္တီးထားေသာ ေကြကာ အုပ္၊ မုန္ ့လက္ေကာက္ ႏွင့္ ဒိုး နတ္ တို ့ကဲ့သို ့ဆီေၾကာ္မုန္ ့အမ်ိဳးအမ်ိဳး၊ ကြ်ဲရိုင္းကဲ့သို ့ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သကာ တင္ လဲရည္၊ ဘယာေၾကာ္၊ အဆီအႏွစ္မ်ားမ်ားျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ သၾကားအ လြန္အ ကြ်ံထဲ့ထားေသာ အခ်ိဳယ မကာမ်ား၊ ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ထဲ့ထားေသာ အဆီမ်ား၊ ဂ်ယ္လီ၊ သၾကား တု၊ မုန္ ့ခ်ိဳမ်ား၊ နီကိုတင္းဓာတ္ပါေသာ အစားအစာ မ်ား၊ တာရွည္ခံေအာင္ျပဳလုပ္ထားေ သာမုန္ ့ထု ပ္ႏွင့္ အရန္သင့္အစားအစာမ်ား၊ ဆိုဒါ၊ ေပါင္မုန္ ့ျဖဴ ႏွင့္ ဆီအေဟာင္းမ်ားျဖင့္ ထပ္ခါ ထပ္ခါ ေၾကာ္ထားေသာအေၾကာ္စံု တို ့ျဖစ္သည္။
(ေဆာင္းပါးရွင္… ေပါက္ေပါက္… မွ်ေ၀သည္)
မွီျငမ္း ( The American National Health)
--
promise.pauk
0 comments:
Post a Comment