တကယ္ေတာ့ သနပ္ခါးကို ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားမွာ ေတြ႕ရေလ့ရွိၿပီး ယဥ္ေက်းမႈအရေရာ၊
ဘာသာေရးအရပါ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
လူမႈေရးနဲ႔ စီးပြားေရးနယ္ပယ္က အမ်ဳိးသမီးအမ်ားစု သနပ္ခါးကို အသံုးျပဳေနၾကသလို သနပ္ခါးရဲ႕
ထူးျခားမႈေတြနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အမႊမ္းတင္ေျပာဆို ၾကတာေတြ အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိပါတယ္။
"ျမန္မာမိန္း ကေလးတိုင္း သနပ္ခါးကို အျမတ္တႏိုးနဲ႔ လိမ္းၾကတယ္"၊ "ျမန္မာမိန္းကေလးေတြရဲ႕
အသားအေရ လွတာဟာ သနပ္ခါးေၾကာင့္ေပါ့" ဆိုတဲ့ စကားေတြကေတာ့ သနပ္ခါးေကာင္း
ေၾကာင္း အမႊမ္းတင္ေျပာဆိုရာမွာ အျမဲၾကားေနရတဲ့ စကားေတြပါပဲ။
လူမ်ဳိးနဲ႔ယဥ္ေက်းမႈအရ သိပၸံနည္းက် ေလ့လာဆန္းစစ္မႈမ်ဳိး မပါဘူးဆိုရင္ေတာ့ ျမန္မာ့သနပ္ခါး
ဟာ အလွကုန္တစ္မ်ဳိးျဖစ္သလို ေရာဂါကာကြယ္တားဆီးေရးအတြက္လည္း အသံုး၀င္ၿပီး ႐ိုးရာ
အစဥ္အလာလည္း ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာတာကေတာ့ ေဘးကင္းတယ္ဆိုတာ ေသခ်ာသေလာက္
ပါပဲ။
ဟိုးလြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္းမ်ာစြာကတည္းက ကြ်န္ေတာ္ ၾကားဖူးထားတာေတြကေတာ့ ရာသီဥတု
ပူတဲ့အခ်ိန္ သနပ္ခါးလူးထားရင္ အသားအေရကို ေအးျမေစတယ္၊ ေနေလာင္ဒဏ္ကို ကာကြယ္
ေပးတယ္၊ ၀က္ျခံျဖစ္တာကို သက္သာေစတယ္၊ အနာက်က္ေစတယ္၊ မိတ္၊ အင္ပ်င္တို႔ ေပါက္ရင္
သက္သာေစတယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ေတြပါ။
ၿပီးေတာ့ ကေလးငယ္ေလးေတြကို ျဖည့္စြက္အာဟာရ တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ သနပ္ခါး ခြံ႕တတ္ၾကပါေသး
တယ္။ ဒါတင္ မကေသးပါဘူး။ ငွက္ဖ်ား၊ ၀က္႐ူးျပန္ေရာဂါ၊ အနာႀကီးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔
အစာအိမ္နာတို႔ကို ကုသရာမွာလည္း သနပ္ခါးကို ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကပါေသးတယ္။
သနပ္ခါးနဲ႔ ပန္းသီး ေရာစားရင္ ေသတတ္တယ္လုိ႔လည္း တခ်ဳိ႕သူေတြက လက္ခံထားၾကပါတယ္။
သနပ္ခါးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေဆးပညာဆိုင္ရာ သုေတသနအရ ဘာေတြမ်ား ေတြ႕ရွိထားပါသလဲ။
ဒါကေတာ့ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ က႑အတြက္ ခက္ခဲတဲ့အေၾကာင္းအရာ တစ္ခုပါပဲ။
ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ေဆး၀ါးကုသမႈဆိုင္ရာ လက္ေတြ႕အခ်က္အလက္ေတြက အရမ္းကို
ရွားပါးၿပီး အစဥ္အလာလက္ဆင့္ကမ္းလက္ခံလာတဲ့ အခ်က္အလက္ေတြကသာ မ်ားေနပါတယ္။
သနပ္ခါးကို အစဥ္အလာအရ ေဆးဖက္၀င္ပစၥည္းအျဖစ္ ေဆးကုသရာမွာ အသံုးျပဳေနၾကေပမယ့္
လည္း ဒါကို ဆန္႔က်င္တာ၊ ေထာက္ခံတာမ်ဳိးေတြ မရွိပါဘူး။
ဒါ့ျပင္ ေဆး၀ါးကုသမႈအတြက္ သနပ္ခါးကို အသံုးျပဳေနတာဟာ ေဘးကင္းမႈ ရွိမရွိဆိုတာကို
ေလ့လာၿပီး သုေတသနလုပ္ထားတာေတြလည္း မရွိပါဘူး။
ဒီလိုမ်ဳိး ေလ့လာမႈျပဳလုပ္တာေတြဟာ စည္းကမ္းထိန္းသိမ္းေရး ေအဂ်င္စီေတြရွိရာ ႏုိင္ငံေတြမွာ
တစ္ခုခုကို ေဆး၀ါးအျဖစ္ ေထာက္ခံအတည္ျပဳေပးဖို႔အတြက္ ပထမအဆင့္အေနနဲ႔ ျပဳလုပ္ေနက်
လုပ္ငန္းစဥ္ပါ။
သနပ္ခါးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဇီ၀ေဗဒအရ သုေတသနျပဳလုပ္ထားတာေတြကလည္း နည္းနည္းေလးပဲ
ရွိပါတယ္။
၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္မွာ ထိုင္းႏုိင္ငံက သုေတသီတစ္စုဟာ သနပ္ခါးအေခါက္မွာပါတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ
ကို အေသးစိတ္ေလ့လာခဲ့ၾကရာမွာ သနပ္ခါးမွာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ ပါ၀င္လာသလုိ
အသားအေရ ေရာင္ရမ္းတာကို သက္သာေစတဲ့ ဓာတ္ပါ၀င္တဲ့အျပင္ ဘက္တီးရီးယားေတြကို
ေသေစတဲ့ဓာတ္နဲ႔ အေရျပားအေရာင္ကို အေျပာင္းအလဲျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းထြက္ရွိမႈကို ဟန္႔တား
ေပးတဲ့ ဓာတ္လည္း ပါ၀င္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
ဒီေတြ႕ရွိမႈေတြေၾကာင့္ သနပ္ခါးက အေရျပားကို အကာအကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး ေဆးဖက္၀င္တယ္ဆိုတဲ့
အခ်က္နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဇီ၀ကမၼေဗဒဆိုင္ရာ အေၾကာင္းျပခ်က္တစ္ခုေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔မွာ
ရွိသြားပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အေရျပားမွာ အေရးအေၾကာင္း ထျခင္း၊ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းနဲ႔ ေရာဂါကူးစက္မႈလို
ကိစၥမ်ဳိးေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သနပ္ခါးက အမွန္တကယ္ ေလ်ာ့ပါးေစတာကို သက္ေသျပဖို႔
လူသားနဲ႔ စမ္းသပ္ေလ့လာမႈမ်ဳိးေတြေတာ့ မလုပ္ထားရေသးပါဘူး။
သနပ္ခါးအတံုးနဲ႔ တာရွည္ခံေအာင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အသင့္သံုးႀကိတ္ၿပီး သနပ္ခါးဆိုၿပီး သနပ္ခါးကို
ေဈးကြက္ထဲမွာ ႏွစ္မ်ဳိးႏွစ္စားရႏိုင္ပါတယ္။
အသင့္သံုးသနပ္ခါးမွာေတာ့ တျခား ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
သံုးစြဲသူေတြ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းေရးအတြက္ ႀကီးၾကပ္ေဆာင္ရြက္ေပးေနတဲ့ အဖြဲ႕အစည္းမရွိျခင္း
နဲ႔အတူ အသင့္သံုးႀကိတ္ၿပီး သနပ္ခါးေတြ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ထုတ္ကုန္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္
ေဈးကြက္ထဲ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ေနတဲ့အတြက္ ေဘးကင္းေရးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး စိုးရိမ္စရာေတြ
ျဖစ္ေပၚလာေနပါတယ္။
ဒါနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ သာဓကတစ္ရပ္ကေတာ့ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာရွိတဲ့ ကရင္ျပန္လည္ထူေထာင္ေရး
အတြက္ အႀကီးဆံုးေနရာႀကီးျဖစ္တဲ့ အင္ဒီယားနားျပည္နယ္က Fort Wayne မွာ ထြက္ေပၚလာ
ခဲ့ပါတယ္။
အဲဒါကေတာ့ ျမန္မာနဲ႔ ထုိင္းနယ္စပ္ကေန တင္သြင္းလာတဲ့ အသင့္သံုး သနပ္ခါးေတြနဲ႔
daw tway (ကေလးေတြ အတြက္ရည္ရြယ္တဲ့ အစာေၾကေဆး) ဆိုတဲ့ သနပ္ခါးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့
ေဆးေတြကုိ အသံုးျပဳေလ့ျပဳထရွိတဲ့ ကရင္ကေလးေတြမွာ ခဲပါ၀င္မႈဟာ ေၾကာက္ဖြယ္လိလိ
ျမင့္တက္ေနတာကို ၂၀၀၉ ခုႏွစ္မွာ ဆရာ၀န္ေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့တာပါ။
သနပ္ခါးကို ကူးစက္ေရာဂါပ်ံ႕ပြားျခင္းနဲ႔ ကာကြယ္ျခင္းဆိုင္ရာအျမင္အရ ေလ့လာအကဲ ျဖတ္ဖို႔
ႀကိဳးပမ္းမႈ တစ္ရပ္အေနနဲ႔ ကြ်န္ေတာ့္ရဲ႕ အေရျပားေရာဂါေဗဒဆိုင္ရာ အေမရိကန္ မိတ္ေဆြ
ႏွစ္ေယာက္နဲ႔ မိသားစုဟာ သနပ္ခါးအသံုးျပဳမႈနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး မၾကာေသးခင္က ေလ့လာဆန္းစစ္မႈ
ျပဳလုပ္ခဲ့ရာမွာ ျမန္မာေတြဟာ သနပ္ခါးကို ေနေလာင္ဒဏ္ကာကြယ္ဖို႔၊ အသားအေရေအးျမေစဖုိ႔နဲ႔
အသားျဖဴေစဖုိ႔အတြက္ အမ်ားဆံုးအသံုးျပဳၾကတာကို သိရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
သနပ္ခါးလူးထားရင္ လူက လန္းဆန္းတယ္၊ သနပ္ခါးက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တယ္၊ သနပ္ခါး
လိမ္းထားရင္ စိတ္ၾကည္တယ္၊ ဒါေၾကာင့္ သနပ္ခါးကို အျမဲလူးတယ္ဆိုတဲ့ သနပ္ခါးလူးေလ့ရွိတဲ့
သူအမ်ားစုက ေျပာေလ့ရွိတဲ့ သနပ္ခါးလူးတဲ့အတြက္ ရရွိတဲ့ေကာင္းက်ဳိးေတြလို႔ ကြ်န္ေတာ္ယူဆ
ထားတဲ့ အခ်က္ေတြကို သူတို႔လည္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
သနပ္ခါးက ေနေလာင္ဒဏ္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္နဲ႔ ဘက္တီးရီးယားေတြကို
တုိက္ဖ်က္ႏုိင္စြမ္းရွိတယ္ ဆိုတာကေတာ့ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အေနာက္ႏိုင္ငံရဲ႕ ေဆးေလာကအျမင္အရ ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ သနပ္ခါးဟာ အေရျပားရဲ႕
အေရာင္ကို ဘယ္လိုအက်ဳိးျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာ၊ အေရျပားေရာဂါကို ေကာင္းေစတယ္ဆိုတာ
ဒါမွမဟုတ္ က်န္းမာေရးအတြက္ တနည္းတဖံု အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာနဲ႔
ပတ္သက္ၿပီးေတာ့ တိက်တဲ့ သက္ေသအေထာက္အထားေတြ ကြ်န္ေတာ္တို႔မွာ မရွိပါဘူး။
စိတ္မေကာင္းစရာကေတာ့ သနပ္ခါးကို လိမ္းလို႔၊ ဒါမွမဟုတ္ စားလို႔ ေဘးျဖစ္မျဖစ္ဆိုတာနဲ႔
ပတ္သက္ၿပီး ကြ်န္ေတာ္တို႔လည္း မသိရေသးတာပါ။
အထူးသျဖင့္ သနပ္ခါးကို ျပင္ဆင္ထုပ္ပိုးတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ႀကီးၾကပ္တဲ့ အဖြဲ႕မရွိတာကို
ထည့္သြင္းစဥ္းစားမိတဲ့အခါ မ်ဳိးမွာပါ။
သနပ္ခါးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေဆးပညာဆိုင္ရာ ကိုးကားစရာေတြ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ပိုရလာတဲ့အခါ
ကြ်န္ေတာ္တုိ႔လည္း အခ်က္အလက္ေတြ ပိုရလာမွာပါ။
အဲဒါဆို ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ အစဥ္အလာသံုးစြဲခဲ့တဲ့ ျမန္မာ့သနပ္ခါးကို ေဘးကင္းကင္းနဲ႔ အက်ဳိးရွိရွိ
အသံုးျပဳႏိုင္ၾကမွာပါ။
ခရစၥတုိ႔ဖ္ ဂဲလ္စ္ေဒါ့ဖ္
(ခရစၥတို႔ဖ္ ဂဲလ္စ္ေဒါ့ဖ္သည္ မိသားစုဆရာ၀န္မ်ားဆိုင္ရာ အေမရိကန္ဘုတ္အဖြဲ႕၀င္ ဆရာ၀န္
တစ္ဦး ျဖစ္ၿပီး ရန္ကုန္တြင္ ေဆးခန္းဖြင့္လွစ္ထားသည္။ ၀က္ဘ္ဆိုက္ လိပ္စာမွာ
(www.gelsdorfmd.com) ျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေဆးပညာရွင္မ်ားအသင္း၏
အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာ၀န္မ်ားအသင္း အဖြဲ႕၀င္တစ္ဦး ျဖစ္ၿပီး သိလိုသည့္အခ်က္မ်ားကို
၎အား ဆက္သြယ္ေမးျမန္းႏိုင္သည္။)
သီရိမင္းထြန္း ဘာသာျပန္သည္။
ျမန္မာတုိင္း(မ္)
ဘာသာေရးအရပါ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
လူမႈေရးနဲ႔ စီးပြားေရးနယ္ပယ္က အမ်ဳိးသမီးအမ်ားစု သနပ္ခါးကို အသံုးျပဳေနၾကသလို သနပ္ခါးရဲ႕
ထူးျခားမႈေတြနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အမႊမ္းတင္ေျပာဆို ၾကတာေတြ အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိပါတယ္။
"ျမန္မာမိန္း ကေလးတိုင္း သနပ္ခါးကို အျမတ္တႏိုးနဲ႔ လိမ္းၾကတယ္"၊ "ျမန္မာမိန္းကေလးေတြရဲ႕
အသားအေရ လွတာဟာ သနပ္ခါးေၾကာင့္ေပါ့" ဆိုတဲ့ စကားေတြကေတာ့ သနပ္ခါးေကာင္း
ေၾကာင္း အမႊမ္းတင္ေျပာဆိုရာမွာ အျမဲၾကားေနရတဲ့ စကားေတြပါပဲ။
လူမ်ဳိးနဲ႔ယဥ္ေက်းမႈအရ သိပၸံနည္းက် ေလ့လာဆန္းစစ္မႈမ်ဳိး မပါဘူးဆိုရင္ေတာ့ ျမန္မာ့သနပ္ခါး
ဟာ အလွကုန္တစ္မ်ဳိးျဖစ္သလို ေရာဂါကာကြယ္တားဆီးေရးအတြက္လည္း အသံုး၀င္ၿပီး ႐ိုးရာ
အစဥ္အလာလည္း ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာတာကေတာ့ ေဘးကင္းတယ္ဆိုတာ ေသခ်ာသေလာက္
ပါပဲ။
ဟိုးလြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္းမ်ာစြာကတည္းက ကြ်န္ေတာ္ ၾကားဖူးထားတာေတြကေတာ့ ရာသီဥတု
ပူတဲ့အခ်ိန္ သနပ္ခါးလူးထားရင္ အသားအေရကို ေအးျမေစတယ္၊ ေနေလာင္ဒဏ္ကို ကာကြယ္
ေပးတယ္၊ ၀က္ျခံျဖစ္တာကို သက္သာေစတယ္၊ အနာက်က္ေစတယ္၊ မိတ္၊ အင္ပ်င္တို႔ ေပါက္ရင္
သက္သာေစတယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ေတြပါ။
ၿပီးေတာ့ ကေလးငယ္ေလးေတြကို ျဖည့္စြက္အာဟာရ တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ သနပ္ခါး ခြံ႕တတ္ၾကပါေသး
တယ္။ ဒါတင္ မကေသးပါဘူး။ ငွက္ဖ်ား၊ ၀က္႐ူးျပန္ေရာဂါ၊ အနာႀကီးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔
အစာအိမ္နာတို႔ကို ကုသရာမွာလည္း သနပ္ခါးကို ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကပါေသးတယ္။
သနပ္ခါးနဲ႔ ပန္းသီး ေရာစားရင္ ေသတတ္တယ္လုိ႔လည္း တခ်ဳိ႕သူေတြက လက္ခံထားၾကပါတယ္။
သနပ္ခါးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေဆးပညာဆိုင္ရာ သုေတသနအရ ဘာေတြမ်ား ေတြ႕ရွိထားပါသလဲ။
ဒါကေတာ့ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ က႑အတြက္ ခက္ခဲတဲ့အေၾကာင္းအရာ တစ္ခုပါပဲ။
ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ေဆး၀ါးကုသမႈဆိုင္ရာ လက္ေတြ႕အခ်က္အလက္ေတြက အရမ္းကို
ရွားပါးၿပီး အစဥ္အလာလက္ဆင့္ကမ္းလက္ခံလာတဲ့ အခ်က္အလက္ေတြကသာ မ်ားေနပါတယ္။
သနပ္ခါးကို အစဥ္အလာအရ ေဆးဖက္၀င္ပစၥည္းအျဖစ္ ေဆးကုသရာမွာ အသံုးျပဳေနၾကေပမယ့္
လည္း ဒါကို ဆန္႔က်င္တာ၊ ေထာက္ခံတာမ်ဳိးေတြ မရွိပါဘူး။
ဒါ့ျပင္ ေဆး၀ါးကုသမႈအတြက္ သနပ္ခါးကို အသံုးျပဳေနတာဟာ ေဘးကင္းမႈ ရွိမရွိဆိုတာကို
ေလ့လာၿပီး သုေတသနလုပ္ထားတာေတြလည္း မရွိပါဘူး။
ဒီလိုမ်ဳိး ေလ့လာမႈျပဳလုပ္တာေတြဟာ စည္းကမ္းထိန္းသိမ္းေရး ေအဂ်င္စီေတြရွိရာ ႏုိင္ငံေတြမွာ
တစ္ခုခုကို ေဆး၀ါးအျဖစ္ ေထာက္ခံအတည္ျပဳေပးဖို႔အတြက္ ပထမအဆင့္အေနနဲ႔ ျပဳလုပ္ေနက်
လုပ္ငန္းစဥ္ပါ။
သနပ္ခါးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဇီ၀ေဗဒအရ သုေတသနျပဳလုပ္ထားတာေတြကလည္း နည္းနည္းေလးပဲ
ရွိပါတယ္။
၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္မွာ ထိုင္းႏုိင္ငံက သုေတသီတစ္စုဟာ သနပ္ခါးအေခါက္မွာပါတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ
ကို အေသးစိတ္ေလ့လာခဲ့ၾကရာမွာ သနပ္ခါးမွာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ ပါ၀င္လာသလုိ
အသားအေရ ေရာင္ရမ္းတာကို သက္သာေစတဲ့ ဓာတ္ပါ၀င္တဲ့အျပင္ ဘက္တီးရီးယားေတြကို
ေသေစတဲ့ဓာတ္နဲ႔ အေရျပားအေရာင္ကို အေျပာင္းအလဲျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းထြက္ရွိမႈကို ဟန္႔တား
ေပးတဲ့ ဓာတ္လည္း ပါ၀င္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
ဒီေတြ႕ရွိမႈေတြေၾကာင့္ သနပ္ခါးက အေရျပားကို အကာအကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး ေဆးဖက္၀င္တယ္ဆိုတဲ့
အခ်က္နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဇီ၀ကမၼေဗဒဆိုင္ရာ အေၾကာင္းျပခ်က္တစ္ခုေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔မွာ
ရွိသြားပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အေရျပားမွာ အေရးအေၾကာင္း ထျခင္း၊ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းနဲ႔ ေရာဂါကူးစက္မႈလို
ကိစၥမ်ဳိးေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သနပ္ခါးက အမွန္တကယ္ ေလ်ာ့ပါးေစတာကို သက္ေသျပဖို႔
လူသားနဲ႔ စမ္းသပ္ေလ့လာမႈမ်ဳိးေတြေတာ့ မလုပ္ထားရေသးပါဘူး။
သနပ္ခါးအတံုးနဲ႔ တာရွည္ခံေအာင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အသင့္သံုးႀကိတ္ၿပီး သနပ္ခါးဆိုၿပီး သနပ္ခါးကို
ေဈးကြက္ထဲမွာ ႏွစ္မ်ဳိးႏွစ္စားရႏိုင္ပါတယ္။
အသင့္သံုးသနပ္ခါးမွာေတာ့ တျခား ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
သံုးစြဲသူေတြ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းေရးအတြက္ ႀကီးၾကပ္ေဆာင္ရြက္ေပးေနတဲ့ အဖြဲ႕အစည္းမရွိျခင္း
နဲ႔အတူ အသင့္သံုးႀကိတ္ၿပီး သနပ္ခါးေတြ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ထုတ္ကုန္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္
ေဈးကြက္ထဲ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ေနတဲ့အတြက္ ေဘးကင္းေရးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး စိုးရိမ္စရာေတြ
ျဖစ္ေပၚလာေနပါတယ္။
ဒါနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ သာဓကတစ္ရပ္ကေတာ့ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာရွိတဲ့ ကရင္ျပန္လည္ထူေထာင္ေရး
အတြက္ အႀကီးဆံုးေနရာႀကီးျဖစ္တဲ့ အင္ဒီယားနားျပည္နယ္က Fort Wayne မွာ ထြက္ေပၚလာ
ခဲ့ပါတယ္။
အဲဒါကေတာ့ ျမန္မာနဲ႔ ထုိင္းနယ္စပ္ကေန တင္သြင္းလာတဲ့ အသင့္သံုး သနပ္ခါးေတြနဲ႔
daw tway (ကေလးေတြ အတြက္ရည္ရြယ္တဲ့ အစာေၾကေဆး) ဆိုတဲ့ သနပ္ခါးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့
ေဆးေတြကုိ အသံုးျပဳေလ့ျပဳထရွိတဲ့ ကရင္ကေလးေတြမွာ ခဲပါ၀င္မႈဟာ ေၾကာက္ဖြယ္လိလိ
ျမင့္တက္ေနတာကို ၂၀၀၉ ခုႏွစ္မွာ ဆရာ၀န္ေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့တာပါ။
သနပ္ခါးကို ကူးစက္ေရာဂါပ်ံ႕ပြားျခင္းနဲ႔ ကာကြယ္ျခင္းဆိုင္ရာအျမင္အရ ေလ့လာအကဲ ျဖတ္ဖို႔
ႀကိဳးပမ္းမႈ တစ္ရပ္အေနနဲ႔ ကြ်န္ေတာ့္ရဲ႕ အေရျပားေရာဂါေဗဒဆိုင္ရာ အေမရိကန္ မိတ္ေဆြ
ႏွစ္ေယာက္နဲ႔ မိသားစုဟာ သနပ္ခါးအသံုးျပဳမႈနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး မၾကာေသးခင္က ေလ့လာဆန္းစစ္မႈ
ျပဳလုပ္ခဲ့ရာမွာ ျမန္မာေတြဟာ သနပ္ခါးကို ေနေလာင္ဒဏ္ကာကြယ္ဖို႔၊ အသားအေရေအးျမေစဖုိ႔နဲ႔
အသားျဖဴေစဖုိ႔အတြက္ အမ်ားဆံုးအသံုးျပဳၾကတာကို သိရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
သနပ္ခါးလူးထားရင္ လူက လန္းဆန္းတယ္၊ သနပ္ခါးက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တယ္၊ သနပ္ခါး
လိမ္းထားရင္ စိတ္ၾကည္တယ္၊ ဒါေၾကာင့္ သနပ္ခါးကို အျမဲလူးတယ္ဆိုတဲ့ သနပ္ခါးလူးေလ့ရွိတဲ့
သူအမ်ားစုက ေျပာေလ့ရွိတဲ့ သနပ္ခါးလူးတဲ့အတြက္ ရရွိတဲ့ေကာင္းက်ဳိးေတြလို႔ ကြ်န္ေတာ္ယူဆ
ထားတဲ့ အခ်က္ေတြကို သူတို႔လည္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
သနပ္ခါးက ေနေလာင္ဒဏ္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္နဲ႔ ဘက္တီးရီးယားေတြကို
တုိက္ဖ်က္ႏုိင္စြမ္းရွိတယ္ ဆိုတာကေတာ့ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အေနာက္ႏိုင္ငံရဲ႕ ေဆးေလာကအျမင္အရ ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ သနပ္ခါးဟာ အေရျပားရဲ႕
အေရာင္ကို ဘယ္လိုအက်ဳိးျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာ၊ အေရျပားေရာဂါကို ေကာင္းေစတယ္ဆိုတာ
ဒါမွမဟုတ္ က်န္းမာေရးအတြက္ တနည္းတဖံု အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာနဲ႔
ပတ္သက္ၿပီးေတာ့ တိက်တဲ့ သက္ေသအေထာက္အထားေတြ ကြ်န္ေတာ္တို႔မွာ မရွိပါဘူး။
စိတ္မေကာင္းစရာကေတာ့ သနပ္ခါးကို လိမ္းလို႔၊ ဒါမွမဟုတ္ စားလို႔ ေဘးျဖစ္မျဖစ္ဆိုတာနဲ႔
ပတ္သက္ၿပီး ကြ်န္ေတာ္တို႔လည္း မသိရေသးတာပါ။
အထူးသျဖင့္ သနပ္ခါးကို ျပင္ဆင္ထုပ္ပိုးတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ႀကီးၾကပ္တဲ့ အဖြဲ႕မရွိတာကို
ထည့္သြင္းစဥ္းစားမိတဲ့အခါ မ်ဳိးမွာပါ။
သနပ္ခါးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေဆးပညာဆိုင္ရာ ကိုးကားစရာေတြ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ပိုရလာတဲ့အခါ
ကြ်န္ေတာ္တုိ႔လည္း အခ်က္အလက္ေတြ ပိုရလာမွာပါ။
အဲဒါဆို ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ အစဥ္အလာသံုးစြဲခဲ့တဲ့ ျမန္မာ့သနပ္ခါးကို ေဘးကင္းကင္းနဲ႔ အက်ဳိးရွိရွိ
အသံုးျပဳႏိုင္ၾကမွာပါ။
ခရစၥတုိ႔ဖ္ ဂဲလ္စ္ေဒါ့ဖ္
(ခရစၥတို႔ဖ္ ဂဲလ္စ္ေဒါ့ဖ္သည္ မိသားစုဆရာ၀န္မ်ားဆိုင္ရာ အေမရိကန္ဘုတ္အဖြဲ႕၀င္ ဆရာ၀န္
တစ္ဦး ျဖစ္ၿပီး ရန္ကုန္တြင္ ေဆးခန္းဖြင့္လွစ္ထားသည္။ ၀က္ဘ္ဆိုက္ လိပ္စာမွာ
(www.gelsdorfmd.com) ျဖစ္သည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေဆးပညာရွင္မ်ားအသင္း၏
အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာ၀န္မ်ားအသင္း အဖြဲ႕၀င္တစ္ဦး ျဖစ္ၿပီး သိလိုသည့္အခ်က္မ်ားကို
၎အား ဆက္သြယ္ေမးျမန္းႏိုင္သည္။)
သီရိမင္းထြန္း ဘာသာျပန္သည္။
ျမန္မာတုိင္း(မ္)
0 comments:
Post a Comment