တစ္ေန႔မွာ မေသနဒီေကာသလမင္းဟာ ဗုိက္တင္းေအာင္စားၿပီး ဘုရားထံတရားနာရန္သြားခဲ့တယ္။ သူစားတဲ့ထမင္း ပမာဏကလည္း ခုေခတ္ကမၻာ့အစားျပိဳင္ပဲြမွာ ျပိဳင္ပဲြ၀င္စားမယ့္ ပမာဏထက္ မ်ားစြာသာလြန္ပါတယ္။ အျမဲတမ္း ထမင္းကို ဆဲြပုံးအျပည့္၊ ဟင္း၊ အခ်ိဳပဲြအျပည့္ျဖင့္ စားသုံးေလ့ရွိတယ္။ အဲလုိစားေသာက္ၿပီး ဘုရားထံတရားသြားနာတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္ ပင္ပန္းေလးလံၿပီး တရားအစမွာပဲ ေခါင္းတဆတ္ဆတ္နဲ႔ ငုိက္ေတာ့တာပါပဲ။ ဒီေတာ့ ဘုရားရွင္က ေမးတယ္ "ဒကာမင္းႀကီး၊ အနားမယူပဲနဲ႔မ်ား လာခဲ့ေလသလား? မဟုတ္ပါဘူးဘုရား တပည့္ေတာ္ဒီလုိပဲ အစားစားၿပီးတုိင္း ခုလုိ ငုိက္ခ်င္စိတ္လြမ္းမုိးေန တယ္ဘုရား။
"မင္းၾကီး ပ်င္းရိငိုက္မ်ဥ္းၿပီး အစားကုိ အလြန္အကြ်ံစား၍ ၀က္လုိပဲ တလူလူအိပ္ေလ့ရွိသူဟာ (မျမဲျခင္းစတဲ့ သေဘာတရား ကုိ မဆင္ျခင္ႏုိင္တဲ့အတြက္) အဖန္ဖန္ အမိ၀မ္း၌ ပဋိသေႏၶေနရတယ္"
"မွန္ပါဘုရား။"
ေနာက္ေတာ့ ဘုရားရွင္က ဥတၱရမင္းသားေလးကုိ ေကာသလမင္းၾကီး ထမင္းစားခါနီးတုိင္း စာေလးတစ္ခု ရြတ္ဆုိဖုိ႔ သင္ေပးလုိက္ပါတယ္။
"သတိရွိၿပီး အစားအစာကုိ စားသင့္တဲ့အတုိင္းအရွည္အားေလွ်ာ္စြာ စားသုံးေလ့ရွိသူဟာ ငိုက္မ်ည္းျခင္းစတဲ့ ဆင္းရဲေတြ တျဖည္းျဖည္းပါးလာလိမ့္မယ္။ အရြယ္တင္မယ္။ အသက္ရွည္မယ္"
ဥတၱရမင္းသားလည္း ဘုရားေျပာတဲ့အတုိင္း ထမင္းစားခါနီး အထက္ပါစာေလးကုိ ရြတ္ဆုိ သတိေပးတဲ့အခါ ေကာသလ မင္းၾကီးလည္း အစားကုိ နည္းနည္းခ်င္း ေလွ်ာ့စားလာပါတယ္။ တစ္ပတ္ျပည့္ေတာ့ ေစာေစာက ပ်င္းရိငိုက္မ်ည္းတဲ့ ခံစားမူေတြ မရွိေတာ့ဘူး။ ကိုယ္လည္း တက္ၾကြလာတယ္။ ေနာက္ေတာ့ ခႏၶာကုိယ္ဟာ ၀ိတ္က်ၿပီး ၾကည့္ေကာင္းရႈေကာင္းျဖစ္လာပါေတာ့ တယ္။ ဒီေတာ့မွ ေကာသလမင္းၾကီးလည္း စိတ္ခ်မ္းသာမႈကုိ ခံစားရပါေတာ့တယ္။
ဘုရားရွင္က ကိုယ္ခႏၶာက်န္းမာသန္စြမ္းေစဖုိ႔အတြက္ အစားကုိ ဆင္ျခင္ဖုိ႔ နည္းေပးေတာ္မူပါတယ္။ အစားအေသာက္ရဲ႕ အတုိင္းအရွည္ကုိ သိရမယ္။ စားေကာင္းေကာင္းနဲ႔ ဗိုက္တင္းေအာင္စားရင္ မအီမသာျဖစ္တယ္။ အဆီပြားတယ္။ ကုိယ္ခႏၶာေလးလံလာၿပီး ငိုက္မ်ည္းျခင္းေတြ ၀င္လာတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားတဲ့အခါ ဗုိက္ထဲေရတစ္ခြက္စာခ်န္ၿပီးစားပါ။ ျပည့္ေအာင္မစားပါနဲ႔တဲ့။ စားတဲ့အခါမွာလည္း ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ ဖန္၊ ခါး၊ စပ္၊ ငန္ အရသာစုံမွ်ေအာင္ စားပါ။ ေခတ္ကာလနည္းကေတာ့ နည္းနည္းနဲ႔ ခဏခဏစားေပးတာ က်န္မာေရးအတြက္ ေကာင္းတယ္လုိ႔ေျပာ ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး မစားသင့္တဲ့အစာမ်ားကေတာ့ မတည့္စာ၊ အားနာစာ၊ ႏွေျမာစာမ်ား ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ စာရႈသူမ်ား အရြယ္တင္ႏုပ်ဳိ၀ိတ္က်လုိတယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဘုရားေဟာတဲ့ သတိေဆးနဲ႔ အစားကုိ ဆင္ျခင္စားဖုိ႔ လိုပါတယ္။
ေရႊစမ္းေျမ အရွင္က၀ိဓဇသာရ
0 comments:
Post a Comment