Broccoli လို႔ေခၚတဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟာ အစိမ္းရင့္ေရာင္အဆင္းရွိတဲ့
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္ၿပီး သူ႕ရဲ႕ မူလေပါက္ေရာက္ရာ ေဒသကေတာ့ အီတလီႏိုင္ငံကပဲ
ျဖစ္ပါတယ္။ Broccoli ဆိုေသာ အမည္မွာ အီတာလ်ံဘာသာစကားျဖစ္တဲ့ Broccolo မွ
ဆင္းသက္လာၿပီး Branch အကိုင္းအခက္ အတက္အလက္လို႔ အဓိပၸါယ္ ရပါတယ္။ Broccoli
ေခၚ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို ၁၇ ရာစု၊ ၁၈ ရာစုေလာက္ကတည္းက စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကပါတယ္။
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟာကမၻာေပၚရွိေပၚျပဴလာ အျဖစ္ဆံုး အသီးရြက္မ်ားတြင္ တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္ၿပီးသူ႔ကို အစိမ္းလိုက္ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ ထည့္၍ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း၊ ေၾကာ္စားျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးစားသံုးၾကတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၏ အာဟာရဆိုင္ရာ မူလအာနိသင္ကို မေပ်ာက္ပ်က္ေစတဲ့ အေကာင္းဆံုး စားသံုးနည္းကေတာ့ ေရေႏြးေဖ်ာကာ တို႔စရာအျဖစ္ စားသံုးျခင္း သို႔ သုပ္စားျခင္းတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို ၾကာရွည္ေလ့လာေစာင့္ၾကည့္ေသာအခါ က်န္းမာေရးတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာ ျဖစ္ေၾကာင္းေတြ႔ရွိရၿပီး အက်ိဳးအာနိသင္ မ်ားျပားလွေသာ သံဓါတ္အေျမာက္အျမား၊ ပရိုတင္း၊ ခရိုမီယမ္၊ ကယ္လစီယမ္၊ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ဗီတာမင္ ေအ ႏွင့္ စီတို႔ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
ဒါ့ျပင္ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတြင္က်န္းမာေရးဆိုင္ရာအဓိကက်ေသာPhytochemicals ျဒပ္ေပါင္းမ်ားႏွင့္ Antioxidantsမ်ားပါ၀င္ေနျခင္းေၾကာင့္အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာဖ်ားနာျခင္း ႏွင့္
ေရာဂါကူးစက္ပိုး၀င္ေရာက္ျခင္းမ်ားကို ခုခံတိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရပါတယ္။
ထိုမွ်မကေသးပဲ အစြမ္းထက္လွတဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ရရွိေစႏိုင္တဲ့ ေကာင္းက်ိဳးအာနိသင္ အမ်ားအျပားမွာ
၁။ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါ၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။
၂။ Antioxidants မ်ားပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း။
၃။ အမွ်င္ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေၾကလြယ္ျခင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ျခင္း။
၄။ ခႏၶာကိုယ္မွ uric acid ကဲ့သို႔ေသာ အဆိပ္ေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျခင္း။
၅။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ထိန္းညွိေပးျခင္း
၆။ ခႏၶာကိုယ္၏ ခုခံကာကြယ္မႈစနစ္ကို အားေကာင္းေစျခင္း။
၇။ မ်က္လံုး အားေကာင္းေစျခင္း၊ အတြင္းတိမ္ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
၈။ အသားေရ စိုေျပလွပေစျခင္း။
၉။ အရိုးမ်ားကို သန္မာအားေကာင္းေစျခင္း၊ အရိုးပြေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
၁၀။ သံဓါတ္အမ်ားျပား ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
၁၁။ သေႏၶသားတြင္ ေမြးရာပါေက်ာ႐ိုး အေျမႇးကၽြံ ေရာဂါ (သြပ္ခ်ာပါဒ) ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ားစားသံုးရန္ အထူးသင့္ေတာ္ျခင္း။
၁၂။ ကိုလက္စေရာ က်ေစျခင္း၊ ေသြးတိုး က်ေစျခင္း။
၁၃။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။ တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ေကာင္းက်ိဳးအာနိသင္ကို ေပးစြမ္းေသာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို တစ္ပတ္ ႏွစ္ခါေလာက္ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း အႀကံျပဳလိုက္ရပါတယ္။
လူတိုင္း က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ...
ျမတ္ဘုန္းရည္မြန္ (ေဆး၀ါး တကၠသိုလ္)
ျမ၀တီ
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟာကမၻာေပၚရွိေပၚျပဴလာ အျဖစ္ဆံုး အသီးရြက္မ်ားတြင္ တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္ၿပီးသူ႔ကို အစိမ္းလိုက္ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ ထည့္၍ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း၊ ေၾကာ္စားျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးစားသံုးၾကတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၏ အာဟာရဆိုင္ရာ မူလအာနိသင္ကို မေပ်ာက္ပ်က္ေစတဲ့ အေကာင္းဆံုး စားသံုးနည္းကေတာ့ ေရေႏြးေဖ်ာကာ တို႔စရာအျဖစ္ စားသံုးျခင္း သို႔ သုပ္စားျခင္းတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို ၾကာရွည္ေလ့လာေစာင့္ၾကည့္ေသာအခါ က်န္းမာေရးတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာ ျဖစ္ေၾကာင္းေတြ႔ရွိရၿပီး အက်ိဳးအာနိသင္ မ်ားျပားလွေသာ သံဓါတ္အေျမာက္အျမား၊ ပရိုတင္း၊ ခရိုမီယမ္၊ ကယ္လစီယမ္၊ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ ဗီတာမင္ ေအ ႏွင့္ စီတို႔ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
ဒါ့ျပင္ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတြင္က်န္းမာေရးဆိုင္ရာအဓိကက်ေသာPhytochemicals ျဒပ္ေပါင္းမ်ားႏွင့္ Antioxidantsမ်ားပါ၀င္ေနျခင္းေၾကာင့္အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာဖ်ားနာျခင္း ႏွင့္
ေရာဂါကူးစက္ပိုး၀င္ေရာက္ျခင္းမ်ားကို ခုခံတိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရပါတယ္။
ထိုမွ်မကေသးပဲ အစြမ္းထက္လွတဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ရရွိေစႏိုင္တဲ့ ေကာင္းက်ိဳးအာနိသင္ အမ်ားအျပားမွာ
၁။ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါ၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။
၂။ Antioxidants မ်ားပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း။
၃။ အမွ်င္ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေၾကလြယ္ျခင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ျခင္း။
၄။ ခႏၶာကိုယ္မွ uric acid ကဲ့သို႔ေသာ အဆိပ္ေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျခင္း။
၅။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ထိန္းညွိေပးျခင္း
၆။ ခႏၶာကိုယ္၏ ခုခံကာကြယ္မႈစနစ္ကို အားေကာင္းေစျခင္း။
၇။ မ်က္လံုး အားေကာင္းေစျခင္း၊ အတြင္းတိမ္ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
၈။ အသားေရ စိုေျပလွပေစျခင္း။
၉။ အရိုးမ်ားကို သန္မာအားေကာင္းေစျခင္း၊ အရိုးပြေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
၁၀။ သံဓါတ္အမ်ားျပား ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
၁၁။ သေႏၶသားတြင္ ေမြးရာပါေက်ာ႐ိုး အေျမႇးကၽြံ ေရာဂါ (သြပ္ခ်ာပါဒ) ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ားစားသံုးရန္ အထူးသင့္ေတာ္ျခင္း။
၁၂။ ကိုလက္စေရာ က်ေစျခင္း၊ ေသြးတိုး က်ေစျခင္း။
၁၃။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။ တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ေကာင္းက်ိဳးအာနိသင္ကို ေပးစြမ္းေသာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို တစ္ပတ္ ႏွစ္ခါေလာက္ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း အႀကံျပဳလိုက္ရပါတယ္။
လူတိုင္း က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ...
ျမတ္ဘုန္းရည္မြန္ (ေဆး၀ါး တကၠသိုလ္)
ျမ၀တီ
0 comments:
Post a Comment